Montreux dag 2: China (3) – Nederland (2)

De Oranje vrouwen hebben ook hun wedstrijd tegen China verloren. Net als dinsdagavond toonde de ploeg van Jamie Morrison tegen China veel veerkracht, maar kon het in de tie-break wederom niet het gewenste niveau halen. De zege ging hierdoor naar de olympisch kampioen van 2016.

China beschikte over voldoende kwaliteiten om ook zonder sterspeelster Zhu Ting de vijfde set naar zich toe te trekken. De ploeg won niet voor niets in augustus nog de olympische titel.

Bondscoach Jamie Morrison startte de tweede wedstrijd in Montreux met een andere basis dan gisteren: het midden werd nu door Yvon Beliën en Jeanine Stoeten gevormd met Tessa Polder en Nicole Koolhaas als wissels.

China startte meteen op volle kracht en Oranje lag derhalve meteen tegen een achterstand aan. Door Yvon Beliën kwamen onze dames echter als eerste op setpunt, maar door een foutservice werd het 24-24. Even later verzilverde Nika Daalderop de tweede kans op setwinst voor Nederland (25-27).

In de tweede set verloor Oranje vooral door een mindere service veel punten. Desondanks ging het nog redelijk gelijk op, maar China kon de set uiteindelijk toch met 25-22 naar zich toe trekken.

In de derde set was China op hol geslagen en ze pakten meteen al een flinke voorsprong. Als we al een punt maakten, verloren we de service daarna door een foutservice. China kreeg hierdoor vrij eenvoudig de set in de schoot geworpen en kwam op 2-1 voorsprong in sets.

En dat lieten de Oranjedames niet op zich zitten en hun opmerkelijke veerkracht trok de volleybaldames weer omhoog. Er werden weinig fouten gemaakt en een voorsprong opgebouwd. Koolhaas en Polder vielen succesvol in en scoorden mooie punten. Een indrukwekkende 25-17 overwinning bracht de setstand op 2-2 en een vijfsetter was het resultaat.

China werkte een kleine voorsprong van 3-1 eenvoudig weg en behield een paar puntjes voorsprong op Oranje. Onze dames konden het gaatje niet meer dichten en verloren de vijfde en beslissende set daardoor met 11-15.

Morgen speelt Nederland tegen gastland Zwitserland. De wedstrijd begint om 16.30 uur en is live te bekijken op laola1.tv.