Nederland verslaat Servië en is door naar de Final Six

Wat nog best een heel spannende wedstrijd had kunnen worden, gezien de druk om minstens 1 set te winnen voor die Final Six, werd een heus feestje voor de Nederlandse fans: Voor het eerst in de geschiedenis hebben de volleybaldames zich in de Final Six geplaatst van een WK en daarmee verbeteren ze het record van de zevende plaats, wat tot dusver als hoogste klassering gold. En ze zijn er nog niet! Zondag, maandag en dinsdag worden twee wedstrijden gespeeld om de beste vier plaatsen en daarna worden op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober de halve en hele finales gespeeld. Het doel van Oranje is een medaille te behalen.

Het goede nieuws is ook dat Oranje poulewinnaar is geworden, doordat Japan niet met 3-0 won van Brazilië, waardoor we in de derde poulefase (de Final Six) NIET tegen de andere poulewinnaar uitkomen. Italië, die andere poulewinnaar, speelt momenteel een erg sterk toernooi en omdat we daar nu niet tegen hoeven te spelen, vergroot dat onze kansen op de kruisfinales en finales alleen maar. De twee teams waar de volleybaldames tegen moeten aantreden zijn China en de Verenigde Staten, niet de minste tegenstanders. Italië moet het doen met Servië en Japan in de andere poule.

De Nederlandse opstelling van Morrison was zoals min of meer verwacht de volgende: Laura Dijkema (sv), Yvon Beliën (mid), Juliët Lohuis (mid), Lonneke Slöetjes (dia), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Anne Buijs (p/l) en Kirsten Knip (libero).

In de eerste set was het meteen al raak: Oranje wist dat het minstens een set moest winnen om de Final Six te halen en Servië, wat zich al had geplaatst, was duidelijk niet in haar sterkste opstelling op het veld aangetreden (Boscovic zat op de bank). Nederland maakte daar flink gebruik van en liep via 5-1, 8-5 uit naar 16-11 en had vrij weinig moeite met de Serven en pakte die benodigde set met 25-16. Hiermee had Oranje al voldoende voor die derde ronde en was het eerdere record op een WK verbroken!!

De tweede set ging Oranje lekker tekeer tegen de wat tamme Serviërs en met Celeste Plak in het veld (in de plaats van Maret Balkestein-Grothues) bleken de volleybaldames veel te sterk voor de Balkan-meisjes. Nederland kon bijna niks fout doen en na verschillende aces en killblocks was de schade aan de Servische kant duidelijk: 25-12. En dat tegen een team, wat in de eerste 7, 8 wedstrijden onverslaanbaar leek. Dat belooft nog wat in die Final Six, want zijn ze uitgeblust of komt Boscovic later met de moker langs?

De derde set ging eigenlijk verder waar de tweede was afgelopen en bij 15-8 leek er geen vuiltje aan de lucht, maar Servië werd wakker, zo leek het, en vocht opeens terug. Een hele serie punten op rij volgde en Servië naderde Nederland tot 16-14, maar Oranje wilde nu weer winnen van Servië, net als op die mooie donderdag in juni in Rotterdam en sprintte weer weg. Ook de derde set ging overtuigend naar Nederland en met 25-20 werd de set en daarmee de 3-0 overwinning behaald.

Nederland – Servië 3-0 (25-16, 25-12, 25-20)

De trekking voor de 2 poules van 3 in de Final Six is inmiddels geweest:

  • Poule G: Italië, Japan, Servië
  • Poule H: Nederland, China, Amerika

Van elke poule gaan de beste twee teams door naar de halve finales om te bepalen wie om het brons en wie om het goud en zilver gaan strijden. Vanavond volgt het tijdschema. We zullen dit publiceren zodra het bekend is.

One Reply to “Nederland verslaat Servië en is door naar de Final Six”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *