Nederland – USA: Oranje wint met 3-2 van huidige wereldkampioen Amerika

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan de halve finales bereikt. In de eerste van twee wedstrijden van de volleybaldames in de Final Six werden de Verenigde Staten opzijgezet in een superspannende wedstrijd: 3-2. Het begon meteen al met een thriller in de eerste set, die met voorsprong op Amerika begon, maar toch op het nippertje werd verloren: 30-32. De andere setstanden liegen er ook niet om: 15-25, 25-22, 25-15, 15-9.

Bondscoach Jamie Morrison begon met Laura Dijkema (sv), Lonneke Slöetjes (dia), Anne Buijs (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Juliët Lohuis (mid), Beliën Yvon (mid) en Kirsten Knip (libero). De Amerikaanse coach Karch Kiraly koos voor een zeer ervaren zevental met zes speelsters die er vier jaar geleden ook bij waren op het WK, want een goed begin is het halve werk, moet hij hebben gedacht.

De volleybaldames begonnen sterk en liepen al snel uit naar een voorsprong van maar liefst zes punten bij de eerste technische time-out. Het werd nog even 9-2, maar daarna begonnen de dames van de andere kant van de plas terug te krabbelen: via 15-8 en 21-16 verdween langzaam maar zeker de voorsprong van 7 punten naar 6 en even later nog maar twee, toen Nederland op setpoint stond met 24-22. De USA kon zich echter geen verlies permiteren, want gisteren verloor het al van China en een tweede verlies zou automatisch uitschakeling betekenen en een troostwedstrijd om plaatsen vijf en zes. Amerika kwam sterk terug en pareerde steeds de setpoints en wist uiteindelijk toch de set naar zich toe te trekken met 30-32. Gezien de voorsprong die Nederland steeds had was dit een pijnlijk einde van die eerste zware set. Kon Nederland het tij nog keren en zich herpakken om toch de wedstrijd proberen te winnen?

Maar het verlies van die eerste set dreunde nog lang na en Amerika kwam in haar wedstrijdritme met Karsta Lowe en Foluke Akinradewo. De aanvallen van die twee sterke speelsters wist Oranje niet te stoppen en hoewel we nog even op 8-10 meevochten, liep Amerika daarna met maar liefst zeven punten op rij uit. Morrison wisselde Celeste Plak voor Anne Buijs erin, maar Oranje kwam niet in haar ritme en de achterstand werd steeds groter en groter. Uiteindelijk ging de set met 15-25 naar Amerika en het doemscenario van een nederlaag begon akelig reëel te worden.

In de derde set pakte een gemotiveerd Nederland meteen al een paar puntjes voorsprong, maar Amerika hield de voet tussen de deur en behield de controle. Een voetfoutje van Celeste verkleinde de voorspring toen van 9-6 terug naar 8-7, waardoor de Amerikanen kans zagen de controle over de wedstrijd naar zich toe te trekken. De USA liep uit naar 9-11, maar de volleybaldames bleven vechten tegen hun plaaggeesten, van wie ze nog nooit hadden weten te winnen.

Opnieuw lieten de Nederlandse vrouwen zich niet uit het lood slaan. Celeste Plak bleek wederom een redster in nood te zijn en zij bracht Oranje met haar welbekende “powerrr” smashes weer op gelijke hoogte met de Amerikanen. Wissel Nicole Koolhaas maakte met haar balcontact 21-18. Oranje was ontketend! Bij de setpoint op 24-19 kwamen de Amerikanen nog even terug, maar uiteindelijk ging de derde set door toedoen van Lonneke Slöetjes naar Nederland: 25-22.

Als Amerika de vierde set kon winnen, waren ze terug in de race om de Final 4, maar Nederland wist het gat steeds klein te houden. Liep Amerika in het begin nog even uit naar 0-2, Nederland wist dat het sterk genoeg was om de tegenstander aan te kunnen en bood waardig tegenstand. De hele set was een waar feest om te zien, want steeds vaker wist Oranje punten te scoren en Anmerika het nakijken te geven. De voorsprong van ons liep uit naar 16-9 en hoewel Amerika nog terug vocht, wisten ze Nederland niet meer in te halen en met een overtuigende winst van 25-15 was Nederland weer helemaal terug in de wedstrijd: 2-2.

Het werd dus een vijfsetter! Winst voor Oranje zou automatisch een plaats in de halve finale betekenen, want dan had Amerika beide Final Six wedstrijden verloren en het was de volleybaldames er dan ook alles aan gelegen hun goede vorm in die vijfde set om te zetten in winst, want die medaille was het doel en dat kwam steeds dichterbij! De sterk serverende Lonneke Slöetjes bracht Nederland naar een 5-2 voorsprong en bij 8-5 werd er van kant gewisseld. Heel even dacht Amerika bij 14-8 nog terug te kunnen komen na een net-serve van Laura Dijkema, maar Celeste Plak timmerde het winnende punt op de vloer en dat betekende dat Nederland voor het eerst in de geschiedenis de VS had verslagen. De VS, notabene regerend wereldkampioen, was hiermee niet verder gekomen dan de Final Six en zal aanstaande vrijdag spelen om de vijfde en zesde plaats tegen Japan, die ook beide wedstrijden in die Final Six verloor.

Een teleurgestelde Karsta Lowe met op de achtergrond de feestende Nederlandse volleybaldames

Lonneke Slöetjes bleek met maar liefst 38 punten te sterk voor haar opponenten aan Amerikaanse zijde.

Nederland – USA: 30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9 (3-2).

De laatste speeldag in de Final Six zal bepalen wie poulewinnaar wordt en wie tegen elkaar gaat spelen in de halve finales op vrijdag. Nederland zal uitkomen tegen Italië of Servië. Morgenvroeg wordt om 09:10 de wedstrijd Italië – Servië gespeld. In die wedstrijd wordt bepaald wie groepswinnaar van poule G wordt en wie dan tegen de nummer twee uit poule H van Nederland zal spelen. Servië lijkt de betere papieren te hebben op dit moment met een 3-0 overwinning op zak tegen “slechts” een 3-2 van Italië, maar de winnaar van deze wedstrijd is de winnaar van de poule. Rond de klok van elf, misschien half twaalf, weten we het en dan is het aan Nederland om 12:20 om te proberen groepswinnaar te worden of wellicht genoegen te nemen met de tweede plaats om zodoende tegen een gunstigere tegenstander uit te komen in de halve finales. Maar of Italië of Servië de voorkeur heeft, zullen we voorlopig niet weten. Wat wel zeker is, is dat het morgen beslist een mooie wedstrijddag wordt als aanloop voor het duel om de medailles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d