China nog een maatje te groot voor Oranje

De volleybaldames hebben vandaag met 3-1 verloren van Olympisch kampioen China in de laatste wedstrijd van de derde ronde op het WK. Er werd gestreden om de poulewinst en dat zou bepalen tegen wie aanstaande vrijdag gespeeld gaat worden in de halve finale. Oranje was wel al zeker van de halve finale, maar het ging er dus om wie tegen poulewinnaar Servië moet spelen. Omdat Nederland het machtige van China niet de baas werd, speelt Nederland vrijdag om 6:40 tegen Europees kampioen Servië. De andere halve finale gaat tussen China en Italië en die wordt gespeeld om 9:10.

Bondscoach Morrison stelde dezelfde basisopstelling op als gisteren tegen de Verenigde Staten: Laura Dijkema (sv), Lonneke Slöetjes (dia), Yvon Beliën (mid), Juliet Lohuis (mid), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Anne Buijs (p/l) en Kirsten Knip (libero).

De laatste wedstrijd in de Final Six was deze tussen Nederland en China en omdat Servië – Italië al had uitgemaakt dat Servië poulewinnaar was in de andere poule, zou de verliezer van onze wedstrijd tegen Servië uitkomen.

De volleybaldames begonnen goed en namen vrijwel meteen al een 4-1 voorsprongetje. Beide teams ontliepen elkaar weinig en waren aan elkaar gewaagd. China lag een tijdje met twee puntjes voor op Nederland tot 16-18, maar Oranje kwam terug (en voorbij) tot 21-20. Een heel mooie pipe van Anne Buijs en nog twee scores van haar besliste de set met 25-23. Nederland stond met 1-0 voor op Olympisch kampioen China!

Maar of Oranje op haar lauweren wilde rusten of dat China boos werd, het begin van de tweede set ontwikkelde zich heel snel in ons nadeel en bij 1-6 nam Morrison een time-out om de dames even tot rust te laten komen. Nederland vocht nog terug tot 10-12, maar China trapte op het gas en Nederland werd kansloos verslagen met 13-25.

Met een 1-1 tussenstand zou je verwachten dat Oranje toch met een goede pot bezig was, maar ook in de derde set bleek Nederland weinig in te brengen te hebben tegen het oppermachtige China. Bij een achterstand van vijf punten bij 10-15 kwam Oranje nog wel even terug tot 14-15 op de service van de servicekanon Marrit Jasper, maar meer dan dat zat er niet meer in. China stelde orde op zaken en won de set met 18-25.

Nederland moest nu toch wel de set gaan winnen om die vijfde set af te dwingen (om alsnog poulewinnaar te kunnen worden) en met Nicole Koolhaas in plaats van Juliët Lohuis probeerde de volleybaldames nog te laten zien waartoe ze in staat waren. Bij 13-13 blockte Lonneke Slöetjes haar Chinese teamgenoot (bij Vakifbank) Zhu Ting hard af en iedereen hoopte dat dit de omslag zou zijn, maar even later bleek Nederland China echt niet te kunnen bijbeneb. Snelle aanvallen door het midden en precies daar waar gaatjes in het block zaten, bewezen dat Nederland sneller moet leren denken om de Chinezen te kunnen stoppen. China daverde door en won ook de vierde set met grote overmacht en liet Nederland achter zich met 17-25 en won daarmee de wedstrijd met 1-3.

Nederland – China 1-3 (25-23, 13-25, 18-25, 17-25)

Door deze uitslag zal Oranje aanstaande vrijdag om 6:40 de halve finale tegen Servië spelen, een tegenstander van wie het in de tweede ronde overigens met 3-0 had gewonnen, echter toen zonder aanvalster Boscovic, dus dat belooft nog wat vrijdag! De wedstrijd vindt plaats in Yokohama, waar ook de eerste ronde door Nederland werd gespeeld en waar Nederland ongeslagen bleef met vijf overwinningen op rij. Om 9:40 vindt de andere halve finale plaats tussen Italië en China en om 12:20 wordt er nog door Japan en Amerika gespeeld om de vijfde en zesde plaats.

De wedstrijd om het brons is komende zaterdag om 10:20 en de finale zal om 12:40 worden gespeeld.