Volleybaldames nemen voor tweede keer deel aan de World Cup

Voor de tweede keer in de geschiedenis mag Oranje deelnemen aan de prestigieuze World Cup. Dit toernooi wordt in september gespeeld in Japan en heeft een sterk deelnemersveld. De eerste keer dat Nederland deelnam, in 1995, eindigde het op de achtste plaats. Een maand voor deze eerste World Cup behaalde Nederland nog goud op het EK.

De deelnemende landen aan dit toernooi worden bepaald aan de hand van de FIVB-wereldranglijst. Japan is – als organisator – en Servië – als wereldkampioen – automatisch al geplaatst voor deelname. De andere teams zijn de beste twee landen per continent. Nederland is helaas als derde geplaatst in Europa, maar omdat Servië als wereldkampioen al geplaatst is, mag Oranje toch deelnemen.

Voorheen volgde de World Cup in het jaar na de Olympische Spelen, maar momenteel gaat het vooraf aan de Spelen. In eerdere jaren gold de World Cup als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, maar dat is deze keer niet het geval, voor Oranje begint de weg naar Tokio al in augustus.

Aan de World Cup doen twaalf teams mee en alle teams spelen eenmaal tegen elkaar. Degene die na alle elf de wedstrijden leidt, is de winnaar van de World Cup. De vorige winnaar was China, die de Cup in 2015 won.

Het toernooi vindt plaats in Japan van 14 t/m 29 september. Voor de mannen zal dit ook in Japan plaatsvinden, maar dan van 1 tot en met 15 oktober.

Naast Japan en Servië zijn de overige tien deelnemers bij de vrouwen:

  • Europa: Nederland en Rusland
  • Azië: China en Zuid-Korea
  • Afrika: Kameroen en Kenia
  • Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied: Amerika en de Dominicaanse Republiek
  • Zuid-Amerika: Brazilië en Argentinië

 

Bron: FIVB en xinhuanet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d