Polen overklast Oranje met 1-3

Oranje speelde gisteren voor een bijna uitverkocht Omnisport (5400 bezoekers) haar derde en laatste VNL-wedstrijd tegen Polen. Kon Oranje dinsdag nog terugkijken op een heel spannende 2-3 tegen Brazilië, nu ging het wat moeizamer tegen het sterkte Polen. Met 3-1 was Polen toch echt te sterk voor Oranje. Toch mogen de volleybaldames terugkijken op een enerverende week. Een groot aantal jonge speelsters mocht zich in de kijkert spelen voor bij elkaar maar liefst 15.000 toeschouwers!

Tijdelijke bondscoach Alessandro Beltrami, die de afwezige bondscoach Jamie Morrison verving, startte met Laura Dijkema (sv), Annick Meijers (dia), Juliët Lohuis (mid), Eline Timmerman (mid), Marrit Jasper (p/l), Nika Daalderop (p/) en Kirsten Knip (libero).

De eerste set begon Oranje vol goede moed, maar Polen maakte meteen korte metten met de verwachting dat Polen eenvoudig te kloppen zou zijn. Oranje begon dan wel goed met een snoeihard ingeslagen bal van Eline Timmerman, maar daarna ging het al snel niet meer zo goed. Het Poolse block was opgewassen tegen bijna elke Nederlandse aanval en we verloren eerloos met 13-25.

In de tweede set kwam Indy Baijens voor Annick Meijers in het veld en Nicole Oude Luttikhuis mocht Marrit Jasper vervangen. Het leek al snel veel beter te gaan en vooral Nika Daalderop hamerde er weer lekker op los. Toch liet Polen niet los en van 24-21 werd het zelfs 24-25, maar mede dankzij de juichende menigte kon Oranje terugpakken en Nicole Oude Luttukhuis maakte het beslissende punt: 27-25.

Met 1-1 op het scorebord had iedereen weer hoop dat we er tegen Polen op zijn minst een 3-2/2-3 eruit konden halen. Tot 20-16 verliep de set zoals gepland, maar Klaudia Alagierska serveerde dusdanig lastig dat Nederland toch weer in de problemen kwam. Nederland moest helaas toestaan dat de set verloren ging met 20-25.

Het weggeven van de derde set, want zo kon je het wel noemen, deed pijn bij onze dames en het leek of de concentratie weg was gezakt en bij 0-9 achterstand scoorden we pas ons eerste puntje. Polen nam al snel een grote voorsprong (2-9), en dat gat kreeg de thuisploeg niet meer gedicht. Polen won de vierde set met 15-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.

Nederland – Polen 1-3 (13-25, 27-25, 20-25, 15-25).

Komende week is de derde week en die vindt plaats in Hong Kong. De tegenstanders zijn Italië, China en Japan.