Veerkrachtig USA wint van Nederland met 3-1

In het Braziliaanse Cuiabá stond er een wel heel bijzonder duel op het programma voor bondscoach Jamie Morrison, hij was immers jarenlang de assistent van de Amerikaanse coach Karch Kiraly en nu stond hij tegenover hem. Ook was het een rematch van de strijd om het brons op de Olympische Spelen, toen won Amerika met 3-1.

De volleybaldames konden echter in de eerste wedstrijd in Brazilië niet op tegen het veerkrachtige Amerika. De Verenigde Staten wist met 3-1 (25-15, 23-25, 28-26 en 25-21) te winnen. Yvon Beliën en Anne Buijs springen er bij Oranje uit, terwijl Tetori Dixon, Madison Kingdon en vooral Michelle Bartsch bij Amerika op de voorgrond traden.

Coach Karch Kiraly had een redelijk nieuwe ploeg opgesteld, met enkele ervaren krachten zoals spelverdeelster Carli Lloyd en middenaanvalster Lauren Gibbemeyer. Jamie Morrison, voor het eerst als hoofdcoach tegenover een van zijn leermeesters, startte met Myrthe Schoot, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en Laura Dijkema, Celeste Plak, Anne Buijs en captain Maret Balkestein-Grothues.

Een sterke service en slimme aanvallen zorgden voor een behoorlijke voorsprong (16-10) voor Amerika. Morrison probeerde in time-outs nog wel te wijzen op het eigen initiatief, maar Oranje kreeg zowel de service- als de rallypass niet goed onder controle. De overtuiging miste, wat bij Amerika extra power en tempo leek te brengen. Amerika won de eerste set onverwacht, maar terecht met 25-15.

In de tweede set twee startte Oranje met dezelfde speelsters en deze keer was er wel overtuiging te zien in de ogen van Oranje. Amerika bleef echter met lastige services en een sterke blokkering het zelfvertrouwen van Oranje ondermijnen en pakte op 8-7 de voorsprong terug. Na hard werken en gewoon wat meer lef pakte Nederland de voorsprong terug: 22-21. Een ace van Yvon Beliën bracht Oranje het eerste setpoint. Dankzij een netfout van Amerika werd deze meteen verzilverd: 25-23.

In set drie wisten beide teams een mooi stukje volleybal te laten zien. Mooie punten, slim serveren en fraai verdedigingswerk werden afgewisseld met soms chaotische netfouten, campingvolleybal en slordig gevallen balletjes. Amerika bleef gevaarlijk, terwijl Oranje de aanvalskracht van Buijs en Beliën gebruikte. Nederland legde drie setpoints naast zich neer, maar bij 28-26 weet Amerika toch op 2-1 te komen.

De vierde set is weer de bekende alles of niets en Oranje sprint uit de startblokken en loopt zowaar uit naar 8-3. Nika Daalderop wisselt erin voor Plak, maar beide teams ogen toch wat vermoeid. De servicedruk van Amerika neemt wel wat af maar Oranje kan het maar net bijbenen. Amerika weet op 20-18 een gaatje te slaan. Plak is inmiddels teruggekeerd binnen de lijnen maar kan het tij niet keren. Met een welgemikte ace weet MVP Michelle Bartsch (23 punten) het eerste matchpoint op het bord te zetten. Teamgenoot Madison Kingdon, goed voor 17 punten, scoorde het winnende punt. Bij Oranje wist Anne Buijs 16 punten te maken, gevolgd door Beliën met 13 en Plak met 12 punten.

Amerika wint met 3-1. Laten we hopen dat dit wat aanpassingsprobleempjes waren en dat morgen tegen Brazilië beter gaat.

 

Bron: Volleybalkrant

One Reply to “Veerkrachtig USA wint van Nederland met 3-1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *