Oranje legt het af tegen sterk Braziliaans blok

De tweede wedstrijd in het derde WGP-weekend had helaas wederom geen goede afloop. Het Braziliaanse blok was overweldigend en voorkwam dat Oranje in haar eigen ritme kon komen. Heel even was er nog een opleving toen we de derde set naar ons toe trokken, maar uiteindelijk werd met 3-1 verloren van de thuisspelende ploeg.

Jamie Morrison begon de wedstrijd met Maret, Celeste, Laura, Anne, Robin, Yvon en Kirsten als libero. In de eerste set gingen beide team redelijk gelijk aan elkaar op, hoewel de Nederlandse verdediging niet opgewassen leek tegen de Braziliaanse aanvallen. Beide landen gingen gelijk op en Robin de Kruijf maakte er met een heel mooi blok 10-10 van. Maar de 28-jarige Tandara smashte de bal daarna zo hard in, dat de Nederlandse verdediging geen kans had om te bewegen. En hierdoor liep Brazilië uit: 11-10, 14-12, 18-13. We leken heel even iets terug te komen naar 20-16, maar al snel werd het 24-17 toen Carol het met een middenaanval af maakte en de eerste set aan Brazilië gaf.

Set twee begon wederom redelijk gelijk en beide teams hielden elkaar in evenwicht tot 9-9. Maar Oranje kwam niet in haar eigen spel en Brazilië zette een extra tandje bij en begon uit te lopen: 11-10, 13-12 en daarna leek er geen houden meer aan: Brazilië maakte achter elkaar 9 punten en liet de volleybaldames ver achter zich. Pas bij 22-12 kwam er eindelijk weer een Nederlands punt, maar de set was al zo goed als verloren en Brazilië wint ook de twee set met 25-14.

Brazilië voelde zich, aangespoord door het gele legioen aan supporters, veilig voor de zege en leek zich in set drie wat ongeconcentreerder op te stellen. Er was in de beginfase nog even een ongelukkige landing van Tandara op een voet van de Kruijf, maar dat was gelukkig zonder blijvend letsel.

Robin komt iets onder het net door neer met haar voet

Bij 9-5 probeerde Brazilië een punt te scoren met een gestolen bal, maar dat werd uiteraard netjes afgefloten en de stand kwam op 9-6. Vervolgens volgde een loeiharde drie-meter-aanval van “Beukerij Buijs” en daarna een heel mooi killblok van Celeste Powerrrr en de stand werd 9-8. Heel even pikte Brazilië toch nog een puntje, maar toen viel Maret aan en de bal belandde bij “veteraan” Adenizia in haar gezicht, nog voordat zij tijd had om haar handen in stelling te brengen. Gelukkig raakte niemand gewond en kon het spel gewoon verder gaan.

De 30-jarige Adenizia verdedigt de bal tevergeefs met haar gezicht

Toch liep Oranje niet echt uit op de Zuid-Amerikanen, maar bleef wel iets voor liggen op de tegenstanders. Jamie instrueerde de dames vooral om aan te blijven vallen en geduldig te zijn en vooral het eigen spel te blijven spelen. Bij 14-17 viel Anne wederom van achter de drie meter aan en Brazilië vroeg zich via een challenge af of de lijn niet was betreden, maar Anne sprong al ruim voor de lijn en dus werd het 14-18. Laura speelde de ballen net even iets sneller aan, zodat het machtige blok aan de andere kant van het net minder tijd had om te sluiten. Nederland leek eindelijk lekker in haar vel te zitten en dat was ook te zien aan het spel: 16-21, 18-22 en uiteindelijk 18-25! 2-1 In sets. De dames waren er nog niet, maar dit moest gebeuren om zicht te houden op een overwinning.

Brazilië, aangescherpt door het setverlies, moest in 4 of 5 sets hun derde set winnen en er was hun alles aan gelegen om de wedstrijd snel te beëindigen. Het Braziliaanse blok deed wederom goed haar werk en Nederland leek weer niet in haar ritme te komen. Het ging nog redelijk gelijk op tot 7-7, maar daarna was toch wel duidelijk de vermoeidheid af te lezen op ieder’s gezicht: 9-8, 12-9, 15-10. We pakten nog wel punten, maar Brazilië pakte er gewoon meer. Bij 17-11 sloeg de tegenstander dwars door ons blok heen (zonder aanraking), maar via een challenge werd het Nederlandse punt toch afgekeurd, omdat de bal dwars door Celeste’s haar vloog (waar hebben we dat eerder gezien?), 18-11. Bij 19-13 leken we heel even weer een goed ritme te hebben gevonden en we wonnen 3 puntjes op rij tot 19-15, maar Brazilië maakte het vakkundig af met 25-19. Brazilië won de wedstrijd met 3-1.

Nederland blijft hierdoor op vijf overwinningen steken en zakt naar de vierde plaats, vlak voor Brazilië. Nederland moet met 3-0 of 3-1 van België winnen om zich te verzekeren van een plaats in de Final Six in China. Zondag om 17:15 is de laatste wedstrijd van Oranje. Kijk hier voor het complete schema van dit weekend.

Bron: www.worldgrandprix.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *