Volleybaldames winnen van hun voormalige bondscoach Guidetti en zijn Turkije

De volleybaldames hadden vanavond wat te bewijzen. Zoals bekend was de huidige bondscoach van Turkije, de gepassioneerde Italiaan Giovanni Guidetti, tot eind 2016 de bondscoach van Nederland. Zijn vertrek was nogal onverwachts, omdat hij zijn contract nog maar net had verlengd en het leverde bij velen wat scheve gezichten op. Er was de volleybaldames dus veel aan gelegen hem eens even te laten zien dat zij het ook zonder hem konden! En dat gebeurde ook: Nederland won de wedstrijd, maar na een sterk begin (2-0 voorsprong) kwam Turkije langszij en pakte ook 2 sets mee. Uiteindelijk won Nederland de vijfde set.

Jamie Morrison zette in de basis Laura Dijkema (sv), Maret Balkestein- Grothues (p/l), Anne Buijs (p/l), Yvon Beliën (mid), Nicole Koolhaas (mid), Lonneke Slöetjes (dia) en Kirsten Knip (libero).

Nederland begon de eerste set met grote overtuiging. Oranje speelde foutloos en kwam al snel op een enorme voorsprong, die Guidetti zichtbaar tot wanhoop dreef. Alles ging perfect: Knippie was de perfecte verdedigster en ons block was altijd op het juiste moment op de juiste plek. Nederland won de eerste set overtuigend met 25-11.

Set twee begon ook weer erg sterk en er werd wederom een enorme voorsprong gepakt. En toch leek Turkije op te krabbelen en terug te komen. Wat Oranje vorige week tegen Servië meemaakte in de derde set, leek Turkije nu in de tweede set tegen Nederland te doen: ze kwamen terug in hun spel en wisten het nog akelig spannend te maken. Guidetti’s dames kwamen zelfs terug tot 16-16. De set kende een spannend einde, wat door Nederland uiteindelijk met 31-29 winnend werd afgesloten.

In de derde set begon Turkije hoe ze de tweede set was geëindigd het kwam op een 0-4 voorsprong. Het huis van Oranje begon te wiebelen en Turkije ging hard door. Bij 6-12 sprak Morrison de volleybaldames toe, maar Turkije denderde door: 6-14. Het kan niet anders gezegd worden dan dat Nederland het volledig liet afweten en ten onder ging in de derde set met 16-25.

Het was Turkije er veel aan gelegen de vierde set te pakken, want alleen zo konden ze de wedstrijd nog winnen. Nederland nam echter al snel een voorsprong naar 6-1, maar Turkije bleef sterk terugkomen en bij 16-16 bleek maar weer dat je Guidetti niet moet onderschatten. Na wat slordigheden in onze service kwam Turkije op een 17-21. De vierde set werd door Turkije met 20-25 beslist.

De vijfde set was een strijd der titanen: de wedstrijd ging in het begin heel erg gelijk op en pas op het laatst zorgde een sterke blokkering van Yvon Beliën voor het eerste matchpoint: 14-10. En nu maakte Yvon het af met een harde smash: 15-10.

Nederland – Turkije: 3-2 (25-11, 31-29, 16-25, 20-25 en 15-10)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d