Servië verhindert finale voor Oranje. Morgen Oranje tegen China om brons

De volleybaldames hebben vandaag in de halve finale tegen Servië helaas met 3-1 verloren. Regerend Europees kampioen bleek op cruciale momenten te sterk voor het verder erg sterk spelende Oranje. Beide teams deden niet voor elkaar onder, maar Oranje kwam net een beetje tekort om de overwinning te pakken. Morgen neemt Nederland het om 10:20 op tegen China voor de bronzen medaille. Italië won met 2-3 van China en zal om 12:40 tegen Servië aantreden om te strijden voor het goud.

Jamie Morrison koos een vertrouwde beginopstelling met Laura Dijkema (sv), Maret Balkestein-Grothues (p/l) Anne Buijs (p/l), Lonneke Slöetjes (dia), Yvon Beliën (mid), Juliet Lohuis (mid) en Kirsten Knip (libero).

Bij Servië stonden in de basisopstelling Maja Ognjenovic (sv), Tijana Boskovic (dia), Brankica Mihajlovic (p/l), Bianka Busa (p/l), Milena Rasic (mid), Stefana Veljkovic (mid) en Silvija Popovic (libero).

Wat in de eerste set vooral opviel was de grote hoeveelheid servicefouten aan beide kanten. Servicedruk was blijkbaar het toverwoord bij beide teams, want met kanonnen als Slöetjes en Boskovic op de diagonaal was blokkeren bijna niet te doen en het was dus zaak om het de spelverdeelsters zo lastig mogelijk te maken, dus die servicepass moest zo moeilijk mogelijk worden. Dat had helaas ook tot gevolg dat veel services in het net of uit belandden. Tot 10-11 konden de volleybaldames het nog aardig bijbenen, maar wereldster Boskovic trok Servië naar 14-10. Beide teams hadden het duidelijk moeilijk, maar Servië had een tikkie meer overwicht. Met een ace van Marrit Jasper verkleinde Nederland het gat nog even tot 2 puntjes, maar dat kon niet verhinderen dat Servië die eerste set met 25-22 won.

Set twee begon voor Nederland waar set een eindigde: een kleine achterstand en deze werd bij 20-16 zelfs even 4 punten, maar dankzij Anne Buijs en Nicole Koolhaas wist Nederland op 21-24 te komen. Onze eerste setpoint! Maar Servië gaf zich nog niet gewonnen en na twee gemiste setpoints leek het heel even dat Yvon Beliën er eindelijk 25-23 van te maken, maar de challenge toonde aan dat het punt niet voor ons was en daarmee werd het 24-24. Pas bij 28-26 Mocht Oranje zich overwinnaar van de tweede set noemen, maar oh, wat was het een mooi gevecht! 1-1 Gelijk. Zou de wedstrijd onze kant op kantelen nu?

Nu Oranje lekker op stoom was, was duidelijk dat de volleybaldames wilden winnen en al snel stond het 5-9 in ons voordeel. Servië vond het welletjes en met aanvallers Brankica Mihajlovic en Tijana Boškovic werd dat gat gedicht tot Servië nog maar 1 puntje achter lag op 15-16. Met de bekende dubbele wissel kwamen Britt Bongaerts en Celeste Plak in het veld, maar deze keer pakte dat niet gunstig uit voor Oranje. Bij 21-17 voor Servië werden Laura Dijkema en Lonneke Slöetjes weer teruggewisseld, maar Nederland kon de achterstand niet meer wegwerken. Servië won met 25-19. Servië leidde inmiddels met 2-1. Als Nederland nog wilde winnen, MOEST het de vierde set winnen om ook die vijfde set af te dwingen!

Servië startte sterk en liet er geen illusie over bestaan dat het ook wilde winnen. Al snel lag Nederland met 8-2 achter op Servië. Nederland vocht voor wat het waard was en wist terug te komen tot 12-12. Geen van beide teams liep echt uit op het andere team en de strijd was fantastisch om te zien, maar bloedstollend met die finale in gedachten. Via 19-19 ging het naar 23-23 en het was uiteindelijk toch Servië wat er met een score van Mihajlovic 25-23 van maakte en de wedstrijd met 3-1 won.

Na deze spannende halve finale werd de andere halve finale gespeeld tussen China en Italië welke onverwacht door China met 2-3 werd verloren.

Morgen, zaterdag 20-10-2018, zal Nederland om 10:20 uur aantreden tegen China en spelen om de bronzen medaille.

Servië – Nederland: 3-1 (25-22, 26-28, 25-19, 25-23)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d