EK 2019 voorbeschouwing

Na de mislukte missie op Sicilië tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi hebben de Nederlandse dames de draad weer opgepakt ter voorbereiding op het volgende grote evenement: het Europees Kampioenschap. De staat van dienst van Oranje is goed te noemen, want op de vorige twee EK’s veroverde Nederland twee keer de zilveren medaille. In eigen lang werd in 2015 in de finale verloren van Rusland en twee jaar later was Servië in de finale te sterk. Maar ook dit jaar behoort Nederland weer tot de favorieten voor het goud. Belangrijke tegenstanders zijn Turkije, Italië en Servië. Maar liefst twintig deelnemende landen strijden in vier poules van vijf landen. Elke poule vindt plaats in een ander gastland: Turkije, Polen, Hongarije en Tsjechië. Nederland speelt de poulefase in Boedapest, Hongarije.

Nederland is in een poule geplaatst met wat makkelijkere tegenstanders. De mogelijk lastigste tegenstander is Kroatië, die de 11e plaats in Europa bezet, maar Nederland is de Europese nummer twee. Azerbeidzjan (13) levert meestal ook lastigere wedstrijden op, dus helemaal gratis zullen de dames de overwinning zeker niet gaan krijgen. Hongarije staat, net als Azerbeidzjan ook op de 13e plaats, maar dat land heeft de laatste tijd nooit voor veel problemen gezorgd. Tenslotte volgen dan nog Roemenië (18e) en Estland (29e). Als Oranje gewoon haar eigen spel kan spelen en zich verder focust op de sterke speelsters van de tegenstanders, dan moet deze poulefase normaliter geen probleem vormen en ligt de achtste finale binnen handbereik. Nederland is de favoriet voor het winnen van deze poule, maar zal vooral tegen Kroatië en Azerbeidzjan (op het vorige EK nog 4e) nog even goed op moeten letten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *