Nederland – Roemenië: 3-0

De openingswedstrijd van Nederland leverde geen verrassingen op. Roemenië werd met een vrij eenvoudige 3-0 overwinning afgewimpeld. De start van de wedstrijd verliep nog niet heel erg soepel, maar de volleybaldames herstelden zich vrij snel en hun spel liet heel goede dingen zien, wat nog veel belooft voor de rest van het EK!
Nederland – Roemenië: 3-0 (25-21, 25-18 en 25-9)

In deze vrij makkelijke poule heeft onze bondscoach Jamie Morrison een uitgelezen kans om veel te experimenteren en rouleren en ook verschillende opstellingen uit te proberen. Meteen in de eerste wedstrijd tegen Roemenië startte hij met Laura Dijkema (sv), Juliët Lohuis (mid), Celeste Plak (dia), Anne Buijs (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l) en Kirsten Knip (libero). Oranje kende een wat moeizame start. De onderlinge communicatie verliep wat stroef en bij Roemenië kwam vooral diagonaal Ioana Baciu (voormalig teamgenoot van o.a. Kirsten Knip bij de Ladies in Black in 2016/17) goed uit de verf  en dus bleven de beide team aan elkaar gewaagd. Pas halverwege die eerste set ging het wat beter kon Oranje vijf punten voorsprong opbouwen. Roemenië gaf niet op en kwam nog terug tot 21-19 en zelfs 22-21. Met een beetje hangen en wurgen kwam Oranje op setpoint (24-21) en Celeste maakte daar dankbaar gebruik van door een onverwachte tipbal te presenteren: 25-21.

Na die eerste, wat moeizame set, ging Oranje wat vrijer spelen en kwam het wat meer in haar ritme. De middenaanval verliep soepel en Yvon Beliën maakte er al snel 4-0 van. De buitenkanten waren nog ietwat problematisch, maar de aanvallen in het midden maakten veel goed. Nederland speelde geconcentreerd en al snel stond het 17-10. Bij 23-13 was duidelijk dat Roemenië geen vat had op ons spel en na 24-16, 24-17 en 24-18 maakte Celeste er 25-18 van.

De derde set begon weer een tikkie slordig en Roemenië kon een kleine voorsprong pakken (0-1 en 1-2), maar Oranje pakte toen goed door en al snel stond het weer een comfortabele 9-5. De strijd leek gestreden en bij 16-8 was het tijd voor de eindsprint. En Roemenië kwam er niet meer aan te pas! Ze maakten nog een enkel puntje en kwamen op 9, maar Nederland denderde door en Celeste maakte het netjes af met 25-9.

De topscorers waren Yvon Beliën (13 punten), Celeste Plak (13 punten) en Maret Balkestein-Grothues (12 punten). Morgen speelt Nederland niet, maar zondag treedt Azerbeidzjan om 15:30 aan. Zoals altijd zendt Ziggo de wedstrijden allemaal live uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *