Azerbeidzjan geen probleem voor Nederland

Zojuist hebben de volleybaldames korte metten gemaakt met misschien wel de mogelijk lastigste tegenstander in deze poule: Azerbeidzjan. In 2017 drong dat land nog door tot in de halve finale op het EK, maar werd vandaag met een duidelijke 3-0 verslagen.

Jamie Morrison begon met een bijna compleet ander team ten opzicht van vrijdag: Britt Bongaerts (sv), Robin de Kruijf (mid), Yvon Beliën (mid), Lonneke Sloetjes (dia), Nika Daalderop (p/l), Anne Buijs (p/l) en Myrthe Schoot (libero). Voor Yvon Beliën en Anne Buijs was dit hun tweede wedstrijd, want zij speelden vrijdag tegen Roemenië ook al.

Oranje begon voortvarend aan de eerste set. Azerbeidzjan kwam er nergens aan te pas en Oranje maakte vooral met de servicedruk veel indruk: maar liefst vijf aces zorgden ervoor dat Azerbeidzjan maar 15 puntjes behaalde.

In de tweede set stond aan de overkant de boomlange Rahimova in het veld. Met de 1 meter 98 grote sterspeelster bood het land serieus tegenstand. Pas bij 11-11 bouwde Nederland echter een voorsprong op en bij 24-20 kwam opeens Azerbeidzjan sterk terug tot 24-23. Lonneke Slöetjes maakte het winnende punt en maakte er 25-23 van. Het staat nu 2-0 in sets.

Set drie was een evenbeeld van de tweede set. De slotfase in de “big points” was wederom spannend. De volleybaldames hadden een 24-21 voorsprong, die werden bereikt door onder andere twee mooie aces van invalster Juliët Lohuis. Toch kwam Azerbeidzjan weer bijna langszij tot 24-23. Gelukkig scoorde Anne Buijs het winnende punt en met 25-23 was de 3-0 overwinning een feit.

Lonneke Sloetjes werd topscorer met 18 punten. Maandag speelt Nederland om 18.00 uur tegen Kroatië.

Nederland – Azerbeidzjan: 3-0 (25-15, 25-23, 25-23)