Femke Stoltenborg stopt bij Oranje

Het zat er wel al een tijdje aan te komen, maar de kogel is eindelijk door de kerk: de in 1992 in Harreveld geboren Femke Stoltenborg stopt bij Oranje. 244 Keer kwam ze maar liefst uit voor de volleybaldames en in 2018 was het de laatste keer, zo blijkt nu. Femke heeft aangegeven niet meer voor Oranje te willen uitkomen, maar blijft voorlopig wel actief in het hoogste competitieniveau.

In 2010 debuteerde Femke Stoltenborg in het Nederlands team tijdens de Montreux Volley Masters. Met haar 1 meter 90 was de Achterhoekse daarna een vast teamlid in Oranje. Op het WK van 2014 in Italië stond ze in de basis als spelverdeelster en in 2015 en 2016 maakte ze onder Giovanni Guidetti mee hoe het team grote stappen maakte en bij de wereldtop aansloot. Haar hoogtepunten in het nationale team waren:

 • EK 2015 (zilver)
 • Olympische Spelen (2016): vierde plaats
 • EK 2017 (zilver)

“Los van de mooie prestaties die we met elkaar hebben behaald, zal vooral het hechte teamgevoel mij altijd bijblijven”, zegt Femke. “Ik voel me heel bevoorrecht dat ik al die jaren in dit team heb mogen spelen. Ik heb mij altijd erg op mijn plaats gevoeld en heb zoveel leuke mensen leren kennen. Met name de periode onder Giovanni Guidetti, in 2015 en 2016, was uniek. De flow die toen in ons team zat was heel bijzonder.”

Femke speelde in de hoogste liga’s van Nederland, Duitsland, Italië, Polen en Roemenië. Onlangs keerde ze terug naar Nederland uit het Roemeense Blaj, waar de competitie vanwege het coronavirus is stilgelegd.

Stoltenborg speelde in 2018 haar laatste interlands. Daarna waren Laura Dijkema en Britt Bongaerts de spelverdeelsters van voorkeur voor bondscoaches Jamie Morrison en Gianni Caprara. Femke wilt nu haar bachelor psychologie afronden en ze is begonnen met het TeamNL@work traject van NOC*NSF. “Ik vind het belangrijk om iets inhoudelijks naast het professionele volleybal te doen en ik heb zin om uit te vinden waar mijn talenten op het maatschappelijk vlak liggen.”

Femke speelde achtereenvolgens bij:

 • Longa’59
 • Volleybalschool Sourcy
 • HAN Volleybal (Talent Team)
 • TVC Amstelveen
 • Dresden (Duitsland)
 • Hamburg (Duitsland)
 • Aken (Duitsland, twee periodes)
 • Stuttgart (Duitsland, twee periodes)
 • Forli (Italië)
 • Lodz (Polen)
 • Blaj (Roemenië)

One Reply to “Femke Stoltenborg stopt bij Oranje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *