Elles Dambrink naar project 22

Elles Dambrink: de lefty die de toekomst inluidt voor het Nederlandse dames volleybalteam

Ze is nog geen 18, maar speelde tijdens de eerste helft van de VNL 2021 al alsof ze al jaren meespeelde bij Oranje. Op dit moment is ze weer even thuis vanwege schoolexamens, maar daarna stoomt ze weer door met haar focus op het U20 WK.

Opeens was ze daar: Elles Dambrink, de 1m87 lange jongedame uit Krimpen aan de IJssel. Onbekend bij fans van Oranje, maar ze speelde het wel klaar om bij de VNL in Rimini al meteen 9 wedstrijden gewoon in de basis te staan en vooral ook indruk te maken met haar linkshandige aanval! En na die 9 wedstrijden moest ze direct terug naar Nederland vanwege uitgestelde VWO-examens, want dat diploma steekt ze graag ook nog in haar zak.

Omdat Celeste Plak nog niet volledig hersteld was, moest Elles meteen vol gas van start van Avital Selinger, de bondscoach. En hoewel Celeste als de opvolger van Lonneke Slöetjes werd betiteld, maakte Elles meteen al duidelijk dat zij ook op die plaats functioneert.

Elles zegt: “Als ik tijd over heb, sluit ik aan bij de nationale jeugdploeg. Dan rij ik er na een examen nog even heen voor een training. We bereiden ons nu voor op het WK onder 20 jaar, dat in juli in Nederland en België plaatsvindt. We zijn als gastland geplaatst. Als mijn examens erop zitten, sluit ik volgende week definitief aan bij de O20-ploeg. Het zijn veel speelsters van het Talent Team in Papendal, maar ook wel externen, zoals Jolijn de Haan van Sliedrecht, Kim Klein Lankhorst van Apollo 8 en ik dan.”

Na de zomer zullen Kim Klein Lankhorst en Elles Dambrink aantreden bij het Team22-project van Joop Alberda en Avital Selinger, het spoedtraject voor talenten. Het doel is om bij het WK van 2022 een paar jonge talenten aan te kunnen laten sluiten, want het huidige Oranje wordt er niet jonger op. De nationale ploeg telt dan een aantal dertigers: Anne Buijs, Robin de Kruijf, Maret Grothues, Kirsten Knip, Laura Dijkema en Myrthe Schoot.

“We gaan als Team 22 de Nederlandse competitie in. Fleur Savelkoel van landskampioen Sliedrecht doet mee, Demi Korevaar en Myrthe Schoot komen terug uit Duitsland. Het wordt een grotere groep dan twaalf die vast op Papendal gaat trainen. Er komen meiden van het Talent Team bij.”

“De bond, de Nevobo, wil een groep klaarstomen voor dat WK van volgend jaar. Ik heb mijn vinger wel opgestoken. Ik had grote interesse voor een plekje bij dat Team 22. De vorm van het project is al een aantal keren veranderd. Maar nu ligt het vast. Ik heb mijn contract getekend. Ik krijg een honorarium. Ik ga met een of twee vriendinnen in Arnhem wonen. Ik heb me wel ingeschreven voor een studie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Kijken of dat past naast het volleybal dat nu op één staat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d