Oranje wint overtuigend met 3-0 van Dominikaanse Republiek

Oranje heeft zich in de eerste wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek van haar sterkste kant laten zien. Celeste Plak viel als kersverse diagonaal op met een enorme kracht: de keiharde aanvallen van ‘nieuwe’ diagonaal vielen echt op. Het was mooi om te zien hoe Celeste soms bijna horizontaal richting net vloog en die bal met de hoogst mogelijke snelheid aan de tegenstanders “gaf”. Bij de nieuwelingen in group 1, de Dominicaanse Republiek, hielp de aanvalskracht van de zusjes Martinez niet. Ook de heel sterke pass van libero Castillo hielpen de Caribische vrouwen niet. Oranje won overtuigend met 25-21, 25-19 en 25-21.

In de openingsset stond Oranje met de welbekende basisspeelsters Laura Dijkema, Myrthe Schoot, Anne Buijs en Maret Balkestein Grothues in het veld. In het midden begonnen Yvon Beliën en Robin de Kruijf en Celeste Plak maakte haar opwachting als diagonaal. De herstellende Lonneke Slöetjes bekeek haar team vanaf de achterkant van het veld. De Dominicaanse Republiek startte met de zusjes Martinez, libero Castillo en aanvoerder De la Cruz de Peña.

Ondanks de warmte was het Apeldoornse Omnisport goed gevuld. Hordes toeschouwers hadden zich verzameld voor de deuren om maar de beste plek te bemachtigen. Coach Jamie Morrison zag, met tijdelijke assistent Chris McGown naast hem, hoe de Dominicaanse Republiek startte met een ace. In de eerste fase bleven de Reinas del Caribe Oranje voor. Maret Balkestein-Grothues wist met een slimme bal het middenblok van Vargas Valdez te verschalken waardoor Oranje op 13-12 voor het eerst op voorsprong kwam. Op 17-17 was er sprake van een beetje ‘campingvolleybal’ toen de een na de andere prikbal gespeeld werd, maar toch sterk verdedigd werd. Met 25-21 won Oranje de eerste set en het publiek ging uit zijn dak.

De tweede set begon Jamie met dezelfde opstelling, Wel kwam Oranje wat sneller uit de startblokken en wist het een klein gat te slaan. Celeste Plak liet zien dat ze met haar enorm harde aanval vanaf de rechterkant van het veld belangrijke punten kon maken, maar ook achter de drie meter was het vaak beslissend raak, als ze weer eens aan kwam gevlogen. Het was een genot om haar zo in haar element te zien. Alleen al in de eerste set was ze goed voor 8 aanvalspuntenpunten. set twee ging met 25-19 relatief gemakkelijk naar Oranje.

De derde set was voor de Dominicaanse Republiek erop of eronder en de vrouwen speelden nog feller en wisten op 14-10 voorsprong te komen. Anne Buijs wist passend een sterke indruk te maken en wist in de derde set ook aanvallend haar team op sleeptouw te nemen. Samen met een sterk blokkerend midden en een hard aanvallende Celeste Plak knokte Oranje zich terug. Laura Dijkema wist de juiste afwisseling en het goede tempo te behouden en Nederland liep uit naar een 23-21 voorsprong en deze voorsprong niet meer uit handen gegeven. Via de handjes van het Dominicaanse Republiek wist Oranje het eerste matchpoint te verzilveren: 25-21 en 3-0.