Oranje verliest 3e WGP-wedstrijd van Japan met 2-3 maar wordt poulewinnaar

Op de derde dag in het eerste weekeinde van de World Grand Prix in Apeldoorn heeft Nederland uiteindelijk toch nog een wedstrijd verloren. Dus ongeslagen het weekend doorkomen is helaas niet gelukt. Japan, wat moeite had om op gang te komen in de eerste twee sets, wist die negativiteit om te zetten in een sterk tweede deel en kon de 2-0 achterstand op Oranje omzetten in een 2-3 overwinning. De setstanden waren 25-17, 25-21, 18-25, 22-25 en 9-15.

Meer dan 5000 toeschouwers zagen zondagavond in Apeldoorn Oranje wederom in dezelfde opstelling starten als eerder dit weekend. Jamie Morrison zette als libero weer Myrthe Schoot in. Japan begon wat stroef en gezien het verloop van de WGP op vrijdag en zaterdag was de verwachting dat Japan redelijk “eenvoudig” met 3-0 zou kunnen worden verslagen. Slordig en onwennig begon Japan de eerste set en ze vroegen al heel snel een onnodige challenge aan om orde op zaken te stellen. Het hielp niet en Oranje liep uit naar een 9-3 voorsprong. Japan probeerde met twee libero’s het verschil te maken. De sterk verdedigende Inoue, die tot nog toe elke keer in het veld stond, wisselde op de service van Oranje elke keer met haar passende collega Kobata. Via het blok van Nederland probeerde Japan wat terug, maar Oranje wist zowel in de aanval als met service de voorsprong groot te houden. Beide ploegen gebruikten de dubbele wissel, voor Nika Daalderop een mogelijkheid het eerste setpoint op het bord te zetten. Ze kon deze niet zelf verzilveren omdat de dubbele wissel weer werd teruggedraaid, maar met een fraai killblock van Yvon BeliĆ«n en Celeste Plak was de eerste set binnen: 25-17.

In de tweede set werd de pass van Oranje flink uitgetest, maar Anne Buijs en Celeste Plak wisten toch hun scores te maken. Veel tikballetjes zorgden voor wat langere rally’s en het campingvolleybal was helaas eerder regel dan uitzondering. Nederland werd toen wat slordiger: ballen vielen tussen de speelsters in en er werd buiten de lijnen geslagen. Gelukkig maakte Japan zelf nog iets meer fouten. Nederland verdiende punten terug op service en blok en won ook de tweede set met 25-21.

De derde set kende geen wijzigingen aan beide kanten, al bleef Japan wat wisselen om Nederland in de war te brengen. Oranje behaalde een paar puntjes met wat prikballetjes en liep uit naar een 9-8 voorsprong. Japan was echter vastbesloten het geen 3-0 te laten worden en liet Oranje niet uitlopen. Via het slimme en vooral snelle spel van spelverdeelster Tominaga wist Japan uit te lopen naar een 12-15 voorsprong. Oranje kwam nog met 15-15 op gelijke hoogte en Morrison bracht opnieuw de inmiddels bekende dubbele wissel. Helaas was er weer onduidelijkheid in het veld van Oranje en rallyballen werden niet altijd even netjes opgelost. Japan behield de voorsprong en op 17-20 kwam Marrit Jasper nog even een service uitvoeren, maar het bracht geen ritme en rust in de groep en Japan maakte het af met 18-25.

Set vier kende geen wijzigingen aan beide zijden, Japan hield haar sterke speelsters Ishii en Horikawa aan de kant. Buitenaanvalster Koga bleef, samen met diagonaalspeelster Shinnabe, de meest gevaarlijke van de Japanners. Beide ploegen bleven hard werken voor elke bal, maar wisselden dit ook af met onnodige fouten. Het leek wel haast of beide teams moe waren gestreden dit weekend. Oranje leek nog even te herpakken en stabiliteit kwam vooral van Robin de Kruijf en Maret Balkestein-Grothues. Heel gestaag kwam Oranje terug in een goed ritme en even stond Oranje voor met een 17-16 voorsprong: het vertrouwen uit de eerste twee sets leek terug. Japan sloeg echter hard terug met een paar gemene en weer die snelle aanvallen. Oranje kwam wederom niet in het juiste ritme en kon niet meet verder uitlopen op de ploeg van coach Kumi Nakada. De pass en verdediging van Nederland bleef onrustig en Japan komt op het eerste setpoint. Hoewel deze nog werd gepareerd, was de tweede wel raak. Met 22-25 wint Japan ook de vierde set en met 2-2 moest die vijfde set worden gespeeld. Oranje kwam echter niet meer in het juiste ritme en de Japanners behielden de hele set de overhand en maakten het af met 9-15.

Deze 2-3 nederlaag betekende echter geen drama voor Oranje, want met twee gewonnen wedstrijden en de derke keer een 2-3 nederlaag leverde ze toch de poulewinst op!

De poulestand in poule C1 is na de eerste ronde als volgt:

• Nederland 7 punten
  • Dominicaanse Republiek 6 punten
  • Japan 4 punten
  • Thailand 1 punt

One Reply to “Oranje verliest 3e WGP-wedstrijd van Japan met 2-3 maar wordt poulewinnaar”