Oranje verslaat Thailand met 3-0

De tweede wedstrijd van Oranje was tegen Thailand. Op vrijdag hebben we gezien dat de oosterse teams een snel en afwisselend spel speelden, de Thaise speelsters zijn gemiddeld immers allemaal een centimeter of 10 kleiner dan de lange Nederlanders. En het werd ook in diverse interviews al gezegd, dat onze blokkering moest mikken op lagere ballen, die wel sneller gespeeld zouden worden, en ook op het laatste moment van richting wijzigende smashes. Maar Oranje heeft zich niet laten verrassen en bedwong de Thai in een leuke wedstrijd, waarbij de tweede set nog even spannend werd, maar ook gewoon werd binnengehaald. Het werd 3-0 met setstanden van 25-20, 26-24 en 25-16.

Onder toeziend oog van de herstellende Lonneke Slöetjes werd de warming up gedaan

De Thaise ploeg zou het met spelverdeelster Nootsara Tomkom en buitenaanvalster Ajcharaporn Kongyout Nederland nog moeilijk kunnen maken. De Nederlandse coach, Jamie Morrison, moest na een relatief sterk begin tegen de Dominicaanse Republiek het aanvalsplan aanpassen en de pass zien te verbeteren tegen de snelle Thai.

SET 1

Nederland startte met één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek: Libero Kirsten Knip startte in de basis. Met het verwachte snelle spel van de Thaise ploeg kon het Oranje niet echt overrompelen, maar de volleybaldames wisten toch een lichte voorsprong te houden. Op 14-13 kwamen Nika Daalderop en Femke Stoltenborg met een dubbele wissel het veld in en mochten op 17-17 het veld weer verlaten. Dankzij een paar snelle combinaties via het midden probeerde Thailand de voorsprong over te nemen, maar Nederland wist de Thai goed voor te blijven en won met 25-20.

SET 2

Set twee verliep ongeveer hetzelfde, ook weer met de dubbele wissel, waarbij Stoltenborg en Daalderop het veld betraden (bij 13-11). Oranje hield de voorsprong en het dominantere aanvalsbeeld, al kwam er nooit een groot gaatje. Marrit Jasper kwam bij 23-20 het veld in voor de service. Helaas pakten de Thai dit op met een goede aanval (en punt) en mocht ze het veld weer verlaten. Op 23-23 speelden Laura Dijkema en Yvon Beliën opnieuw hun omloopbal en deze zorgde alweer voor een directe score. Het eerste setpoint ging verloren en de Thai kwamen op gelijke hoogte bij 24-24. Oranje herpakte zich en pakte weer de setpoint en op 25-24 was het wel raak, dankzij een mooie service van Maret Balkestein-Grothues.

SET 3

In de derde set wist Nederland eindelijk een gat te slaan. Bij 8-3 gingen de volleybaldames de eerste technische time-out in. Oranje behield de voorsprong en op 17-9 voerde Morrison weer de dubbele wissel uit met Stoltenborg en Daalderop voor Plak en Dijkema. Lang bleven de twee niet staan, op 17-12 werd de wissel teruggedraaid. Daalderop kwam daarna het veld in voor Anne Buijs, die passend werd opgezocht. Nicole Koolhaas serveerde bij 18-12, maar kon dat niet verzilveren. Femke Stoltenborg, die Lautra Dijkema verving, scoorde met een doortikballetje. En langzaam maar zeker kwam de overwinning naar ons toe. Bij 25-16 werd de 3-0 overwinning met een keiharde aanval van Plak veiliggesteld. Zoals gezegd werd het 3-0 met setstanden van 25-20, 26-24 en 25-16.

Straks is de laatste wedstrijd en wel tegen Japan. Hoewel Japan vrijdag nipt met 3-2 van Thailand won, geeft het verloop van dit weekend wel de indruk dat wij ook Japan aan moeten kunnen. Japan verloor gisteravond zelfs met 3-1 van de Dominicaanse Republiek, waarbij in de laatste set nog een brancard het veld op moest om een van de zusjes Martinez af te voeren. Brayelin Elizabeth Martinez dook even van tevoren achter de achterlijn nog naar de grond, in een laatste poging een bal te pakken om de voorspong op Japan op 8-6 te krijgen. Ze schoof daarbij richting de elektronische boarding en kwam wat hard neer. Ze stond wel gewoon op, maar had duidelijk wat last van haar borst. Bij de stand van 7-7, tijdens de opslag van Japan, greep ze opeens naar haar borst en begon wild te gebaren en viel daarna op de grond.

een van de zusjes Martinez onwel

Artsen stelden gelukkig vast dat het om hyperventilatie ging, maar het resulteerde wel in een oponthoud van een klein kwartier. Martinez werd afgevoerd en de Dominicaanse Republiek was de eerstvolgende punten daarna nog duidelijk aangedaan. Toch wisten zij zich goed te herpakken en met ondersteuning van het uitzinnige publiek pakten zij alsnog de 3-1 overwinning op Japan.

Bron: www.worldgrandprix.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *