Oranje herhaalt de kleine finale van de WGP 2016 en vecht zich terug naar 3-2 vanaf 0-2 achterstand

Oranje kwam voor de tweede maal in de Grand Prix in actie tegen de Dominicaanse Republiek, na de 3-0 overwinning van vorig weekend in Apeldoorn. Maar in het tweede weekend leken de rollen volledig omgedraaid: na ruim twee en een halve set was de overwinning mijlen ver weg voor de volleybaldames, maar toen voltrok zich toch een klein wonder: een goed geregiseerde inhaalrace was het begin van de eindzege. Nederland vecht zich terug van een 0-2 achterstand en pakt alsnog de overwinning op de Dominicaanse Republiek via de tie-break. En waar hebben we dat eerder gezien? Juist: op de WGP van 2016 tegen Rusland om de 3e en 4e plaats, waar we ook met 0-2 achter stonden en uiteindelijk wonnen met 3-2.

Jamie Morrison begon met Yvon Belien, Celeste Plak, Robin de Kruijf, Myrthe Schoot, Anne Buijs, Laura Dijkema en Nika Daalderop. Meteen in het begin van de eerste set had Nederland een mooie voorsprong, maar de Dominicaanse vrouwen kwamen sterk terug en de twee teams waren gelijkwaardig. Tot aan de tweede technische time-out hield Nederland de leiding, maar daarna nam de Dominicaanse Republiek het over. Via 18-17 werd het 18-21 en was het gat geslagen. Eén van de belangrijkste Dominicaanse speelsters, De La Cruz, maakte het vervolgens af: 23-25.

In de tweede set leek Oranje wakker te zijn geschud en wilde orde op zaken stellen. Anne Buijs was heel sterk bezig en Nederland had wederom een ruime voorsprong met 15-7. Maar op de een of andere manier ontbrak het aan de magie die vorige week in Apeldoorn wel aanwezig was: zou het publiek een dusdanig stuwende factor hebben gespeeld dat daarom in Apeldoorn zo’n goed resultaat is behaald? In Kaliningrad was de zaal inderdaad vrij leeg en als het weinige publiek wat er dan zit je dan ook niet aanmoedigt, dan sta je er alleen voor en moet je het hebben van je teamgenoten. Communicatie onderling dus. En langzaam maar zeker werd de voorsprong kleiner en binnen de kortste keren stond het weer gelijk met 16-16. En de Dominicaanse Republiek was goed op dreef en ze draafden flink door, Oranje achter zich latend. Alle aanvallen van de Nederlandse vrouwen werden verdedigd, wat leidde tot meer risico en een hogere foutenlast. De Dominicaanse Republiek hield het hoofd koel en pakte via 22-25 een 0-2 voorsprong.

In de derde set stelde Jamie Morrison teamcaptain Maret Balkestein-Grothues op, ter vervanging van Nika Daalderop. Het lukte Nederland echter nog steeds niet om door de verdediging van de Dominicaanse Republiek te komen. De DR-vrouwen hadden het goed voor elkaar: er was een goede communicatie en hun ijzersterke aanvallen maakten het Oranje flink moeilijk. De La Cruz sloeg een comfortabel gat naar 5-12 en op 10-17 leek de wedstrijd voorbij te zijn. Het was niet om aan te zien en de Dominicaanse Republiek kon de overwinning al ruiken. Nederland kreeg er maar geen voet tussen, maar Nederland besloot nog eenmaal al haar enthousiasme en felheid in de strijd te gooien en dat bleek succesvol: elk punt werden luidruchtiger gevierd en de eigen verdediging werd nog meer opgeschroefd. Van een vreselijke achterstand van 10-17 kwam Oranje terug tot 16-18. Op de service van Anne Buijs namen de volleybaldames zelfs de leiding over naar 20-19. Door een technische fout aan de andere zijde van het net werd de voorsprong vergroot (23-21). Uiteindelijk scoorde Anne Buijs tweemaal en dwong Oranje alsnog een vierde set af. Het stond toen 1-2 in sets. De vierde set moest gewonnen worden om een kans op de overwinning te behouden!

En in die vierde set bleven beide teams het elkaar flink lastig maken. Er stonden toen duidelijk twee gelijkwaardige teams tegenover elkaar. De vermoeidheid was aan beide kanten goed te zien, maar powerhouse Plak en smashkanon Buijs deden goede zaken: De Dominicaanse Republiek leek toen het onderspit te gaan delven en bij 24-20 sputterde die ploeg nog wel even tegen, maar De Kruijf maakte het af met een van haar bekende omloopballen en zette de score op 25-23. 2-2 Gelijk. De vijfde set was een feit.

Het was Oranje dat zowel qua spel als enthousiasme doorstoomde in de tie-break. Al snel hadden de Nederlandse vrouwen een mooie voorsprong te pakken: 7-2, die puur ontstond omdat de Dominicaanse Republiek zich liet kennen. Een zwak spel wat we niet van ze gewend waren leidde ertoe dat de voorsprong van Oranje niet meer in gevaar kwam en Anne Buijs, topscoorder van de wedstrijd met maar liefst 31 punten, maakte het op 15-8 af met een aanval op linksvoor.

Wat een geweldige ontknoping van een helaas erg zwak begonnen wedstrijd. Straks spelen de dames tegen lokale favoriet Rusland, dus het publiek moet grotendeels genegeerd worden en als de dames zich vooral focussen op goede communicatie, een sterke pass en de aanvallen via Anne, Robin en Celeste laten lopen, dan moet het helemaal goed komen.