Oranje wint met 3-0 van België in Kaliningrad in WGP-weekend 2

De Nederlandse volleybalsters hebben in hun vierde WGP-wedstrijd in Kaliningrad met 3-0 van België gewonnen: 25-22, 25-19, 25-21. Het ging niet geheel van een leien dakje, maar winnen is winnen. België dat na de Olympische Spelen, net als veel andere landen, met een verjongde ploeg op de WGP verscheen met oude bekenden zoals Ilka van de Vyver en Freya Aelbrecht, maar ook relatief nieuwe speelsters zoals Celine van Gestel en Kaja Grobelna (Poolse diagonaal die sinds 2013 de Belgische nationaliteit bezit). Gert vande Broek is weer terug op de plek als bondscoach van het land, waarmee hij in 2013 brons haalde op het EK.

Maar ook Oranje is bezig met opbouwen van een verjongd team. Morrison heeft al eerder laten weten dat hij een brede, sterke basis wilt en is daarom met Nika Daalderop en Kirsten Knip in de basis begonnen. Anne Buijs kwam met Britt Bongaerts het veld in als dubbele wissel. Femke Stoltenborg is, met de nog herstellende Lonneke Sloëtjes, op Papendal achtergebleven en zal het volgende weekeinde, in Brazilië, weer van de partij zijn.

De nummer 16 van de wereldranglijst België had al geen goed eerste weekend, waar het alle drie de wedstrijden verloor (in een ijzersterke poule, dat moet erbij worden gezegd), maar toch maakte het Oranje (7 op de wereldranglijst) toch behoorlijk lastig. Nederland had weliswaar de overhand, maar het ging niet gemakkelijk. Een vrij makkelijke sprint naar 10-3 van de volleybaldames werd teniet gedaan door de Belgen en bij 12-12 was het weer gelijk, waarna Oranje pas vanaf 20-20 doordrukte naar een 25-22 zege in de eerste set.

In de tweede set ging het gelijk op tot 10-10 en het was duidelijk dat die eerste twee sets niet gemakkelijk gingen voor Oranje, maar uiteindelijk ging ook de tweede set met 25-19 naar Oranje.

Nicole Koolhaas startte in de derde set in plaats van de ervaren Yvon Beliën om haar stempel op het spel te drukken, maar in de deze set nam België zelfs een 10-8 voorsprong. Nederland met ook Nika Daalderop in de basis was echter steeds bijtijds bij de les. België zag in dat het niet ging winnen, maar bleef weerstand bieden en kon via slimme ballen of een goed blok nog af en toe bijblijven. Met 25-21 liet Oranje zien dat het lang genoeg had geduurd. Een mooie en duidelijke aanval van aanvoerster Maret Balkestein-Grothues besloot de wedstrijd. Celeste Plak werd (met 21 punten) de best scorende speelster, gevolgd door Daalderop met 15 punten. Bij België was Grobelna met 13 punten het meest gevaarlijk.

Morgen wacht de Dominicaanse Republiek. In Apeldoorn was Nederland het hoge en sterke aanvalsspel van de Reina del Caribe te slim af. Zal dat morgen weer lukken? De wedstrijd is via deze link te bekijken, mits u een computer heeft die weet hoe hij landcodes moet omzeilen.

 

Bron: www.worldgrandprix.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *