Oranje een maat te groot voor Rusland: 3-0

De Nederlandse volleybaldames hebben de magie teruggevonden! Het was een genot om ze te zien spelen tegen Rusland. De aanvallen waren supersterk, dankzij Anne en Celeste en de pass was ronduit geweldig. Rusland had gewoonweg weinig in te brengen en kon hooguit een beetje aanhaken tijdens de drie sets. Hierdoor zette Oranje ook een grote stap richting de Final Six. Servië leidt poule 1, maar Nederland staat nu netjes op de tweede plaats.

In de eerste set begon Morrison met Yvon Belien, Celeste Plak, Robin de Kruijf, aanvoerster Maret Balkestein, Anne Buijs, Laura Dijkema en Kisten Knip. Oranje begon heel sterk en nam al snel een 8-4 voorsprong, Rusland werd goed onder druk gehouden door de strakke service van Plak en het Nederlandse blok presteerde gewoon goed. Plak werd veel aangespeeld door “dirigent” Dijkema en ze scoorde veel. De voorsprong werd op een gegeven moment bijna teniet gedaan na twee Nederlandse fouten en toen stond het 21-18 en besloot bondscoach Morrison een time-out te nemen. Daarna speelde Oranje netjes de set uit en won met 25-18, alsof er niets meer aan de hand was.

De tweede set begon waar de eerste ophield met sterk spel van de volleybaldames en de Russen kregen geen vat te krijgen op het goed afgestemde spel van Oranje en daarop volgde dan ook snel een mooie voorsprong van 9-4. Nadat Kutyukova erin werd gewisseld kwam Rusland iets beter in haar ritme en kwam terug tot 16-15, maar Oranje deed wat het doen moest en pakte weer een marge van drie punten. De Russinnen bleven vechten tot bij 22-21 Jamie Morrison een time-out nam. En na die peptalk maakte de dames het af, na een heel mooie service van Yvon: 25-22.

In de tweede set bleef Oranje goed doorhameren, getuige dit filmpje wat we op youtube tegenkwamen:

In de derde set begon Rusland fel, want nu was het alles of niets. Als Rusland nog punten wilde pakken, moest het deze derde set winnen! En dat zorgde voor een 0-3 achterstand, maar dankzij sterk aanvallend spel en een blok van Anne Buijs namen de volleybaldames weer snel de leiding met 6-4. Nederland had ook in deze set het spel volledig in handen en kwam nooit echt in de problemen en de voorsprong was bij de tweede technische time-out al opgelopen tot 16-9. De Russinnen leken het bijna opgegeven te hebben en met het goede en gevarieerde spel van Oranje konden ze ook weinig meer inbrengen in deze derde set. Celeste maakte het met haar bekende loeiharde smash tot matchpoint: 24-15. Helaas werd die niet meteen verzilverd, maar het was afgelopen voor Rusland en Nederland won met 25-16.

Deze mooie 3-0 overwinning zorgt ervoor dat Nederland nu eerste in de poule staat en goed op weg is richting de Final Six. Volgende week wordt de laatste pouleronde gespeeld, dan treft Oranje nog Amerika, Brazilië en België.  Tegen Amerika en Brazilië verwachten we nog wat vuurwerk, want dat zijn natuurlijk van oudsher niet de makkelijkste landen, hoewel de redelijk teleurstellende resultaten van die twee landen anders doet vermoeden. We moeten de VS, Brazilië en ook Italië niet onderschatten! Laten we hopen dat het publiek in Brazilië onze dames tot grote hoogten zal stuwen, want in Rusland was het publiek niet erg veelvuldig aanwezig.

Dankzij deze 3-0 overwinning komt Nederland op een tweede plaats te staan in de World Grand Prix: net als Servië heeft Oranje nu 15 punten uit 6 duels, maar het puntensaldo valt iets positiever uit voor Servië, waardoor Oranje de tweede plaats bezet. Servië opende het tweede weekend weliswaar met een 3-0 verlies tegen Brazilië, maar herstelde zich met twee overwinningen in de volgende twee wedstrijden. Servië staat hiermee nog steeds aan kop in groep 1, maar Oranje sprong door haar goede resultaten wel naar de tweede plaats!