Oranje verplettert Kroatië in de achtste finale

Volleyballend Nederland is blij, want de volleybaldames zijn door naar de kwartfinale! De volleybalsters hebben zich vrij eenvoudig bewezen door met grote overmacht te winnen van Kroatië. Met 3-0 maakte Oranje een einde aan de twijfel die er bestond over de vorm waarin Oranje verkeerde en zal donderdag om 16 uur Nederlandse tijd in de kwartfinale tegen Italië aantreden voor een plaats in de halve finale. Italië doet het goed dit toernooi, maar in mei speelde de volleybaldames al twee keer tegen Italië en de eerste wedstrijd werd toen gewonnen en de tweede werd verloren. Het kan dus alle kanten op gaan, maar als je je bedenkt dat Oranje deze zomer wel is gegroeid en gewend is geraakt aan de ietwat bedeesde manier van coachen van Jamie Morrison, dan is er hoop!

De Nederlandse bondscoach Morrison begon met dezelfde basisopstelling als in de poulewedstrijden tegen Servië en Tsjechië: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

Oranje begon de eerste set vol passie en nam een voorspringetje van vier punten, maar Kroatië vocht zich terug naar 7-7 en Nederland ging met 8-7 de eerste technische timeout in. De blokkering van Oranje was prima in orde en bij 18-13 hadden de dames weer een comfortabele voorsprong, die niet meer werd afgegeven: 25-18! Opvallend was wederom dat Celeste plak pas in de slotfase werd ingezet.

De tweede set was toch wel het feestje waar we op zaten te wachten, want de vorm was volledig terug en Oranje’s stoomtrein kwam goed op gang en vertraagde niet meer. Kirsten Knip bewaakte het achterveld zoals we van haar gewend zijn: vol passie en snelheid. Geweldig om haar tekeer te zien gaan en gewoon al die ballen van de grond te houden! Kroatië kon de vorm maar niet vinden en met een mooie ace van aanvoerder Marit Balkestein-Grothues pakte Nederland deze set met 25-8.

En set twee smaakte naar meer, maar Oranje verslapte en dacht er te zijn en Kroatië maakte daar stevig gebruik van en kwam zelfs op een 0-6 voorsprong. Morrison stelde orde op zaken en schudde de dames wakker. Pas bij 13-13 had Nederland de schade goedgemaakt. Weer kwam pas in de slotfase Celeste erbij, maar met twee aces scorend en Koolhaas met een mooi killblock won Nederland de derde set met 25-21 na een mooe aanval van Anne Buijs.

Donderdag zal Nederland om 16:00 uur Nederlandse tijd tegen Italië spelen in de kwartfinale tegen Italië.

Einduitslag van de achtste finale: Nederland – Kroatië 3-0 (25-18, 25-8, 25-21)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *