Oranje behaalt zilver op het EK

Als het zo door gaat, kunnen de volleybaldames een oud-zilver winkel beginnen

De volleybaldames hebben wederom zilver gehaald op het EK. De wedstrijd tegen Servië leverde 1 gewonnen set op, maar de andere 3 waren overduidelijk (en verdiend) voor Servië. Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues speelde haar 3e EK en vandaag had haar gouden wedstrijd moeten worden. Helaas voor haar en de vele fans moest Oranje Servië voor laten gaan. Maar tweede worden op een Europees Kampioenschap is een geweldige prestatie. Het begon vorige week een beetje kwakkelig en er kwam wat kritiek op Morrison, maar naar gelang het toernooi vorderde, kwamen de dames steeds beter in hun ritme en toen Robin ook weer mee kon doen, steeg het niveau naar wat we van Oranje verwachtten. Het was een competitief team geworden, waar alle landen rekening mee moesten houden. Gisteren versloegen we organiserend land Azerbeidzjan met ruime punten, vandaag werd het kaf van het koren gescheiden en mochten we met het zilver pronken.

Servië behaalt goud op het EK 2017

De wedstrijd begon voor beide teams wat nerveus, want het was immers de finale! Toen Oranje met 4-3 voor stond, was er zelfs al drie keer een challenge geweest, waarbij Servië meteen al door haar challenges heen was. Bij de eerste technische time-out stond Oranje met 8-6 voor. Maar de Servische diagonaal Tijana Boskovic was geweldig sterk en bijna onhoudbaar en de ster van het Servische team. Ook Mihaljovic was erg sterk en samen zorgden ze ervoor dat Servië uiteindelijk op 16-22 kwam. Nederland kan het gat nog verkleinen naar 19-22, maar meteen bij de eerste setpoint grijpt Servië al haar kans en maakt de set af: 20-25.

In de tweede set is het al niet anders dan de eerste set en Servië bouwt een voorspring op van 3 punten als de eerste technische timeout begint. Maret’s service maakt daarna veel goed en Nederland komt terug naar 9-10. De aanval van Servië heeft veel succes, maar de service is beduidend minder, waardoor Nederland nog enigszins in de buurt kan blijven. Het gaat redelijk gelijk op via 16-16, met Celeste’s service zelfs 18-16 en dan 20-20. Maar dan komt Boskovic weer in haar ritme en Servië pakt meteen bij de eerste setpoint de set: 25-22.

De derde set was alles of niets voor de volleybaldames en er moest geknokt worden voor de winst, want als Servië deze set zou pakken, zou het afgelopen zijn. Morrison geeft de opdracht om vooral veel servicedruk te geven en daarmee de “plaaggeest” Boskovic lastig tot aanvallen aan te zetten. Oranje neemt een voorspring van 3 punten bij de eerste technische timeout. En het blijft goed gaan: Oranje lijkt vleugels te hebben gekregen als 13-8 wordt bereikt en zelfs tot 17-11 wordt uitgebouwd. Servië kan het gat echter niet meer dichten en via 19-12 wordt het 24-17. Boskovic geeft ons het laatste punt door een foute service en we halen de eerste set binnen: 2-1!

Als we echt voor goud wilden gaan, moest die vierde set ook worden gewonnen. Maar deze set was het omgekeerde van set drie. Deze keer nam Servië het voortouw en liet zien wie de sterkste was. Uitgerekend Boscovic maakte er een eind aan en Servië wint de finale met 1-3.

Oranje haalt wederom een zilveren medaille op het EK en daar mogen we best trots op zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d