Oranje naar de finale na 3-2 overwinning op gastland Azerbeidzjan

De volleybaldames staan in de finale! Ze hebben er zaterdag voor moeten knokken via vijf sets. Gastland Azerbeidzjan was een geduchte tegenstander, maar Oranje kon zich goed afsluiten van het veelal negatief naar hun reagerende publiek. Het blijft raar om op dit niveau een publiek te hebben wat zo anti-tegenstander is. Nederland won de wedstrijd met 20-25, 25-19, 25-19 en 25-27 en 15-12.

foto: NOS

De tegenstander in de finale is Servië, want het Turkije van voormalig Nederlands bondscoach Giovanni Guidetti verloor de andere halve finale kansloos van Servië (25-17, 25-12 en 25-21). Met Guidetti aan het roer behaalde de volleybaldames in 2015 in Ahoy zilver. Toen was Rusland de absolute nummer 1 met 3-0. De Russinnen doen echter nu niet meer mee. Ze werden in de kwartfinale al uitgeschakeld door Turkije met 3-0. De enige keer dat Oranje de Europese gouden plak won, was in 1995.

Foto: NOS

De eerste set begon al meteen met een kleine achterstand op Azerbeidzjan. Oranje vocht, maar kwam niet significant dichterbij en helaas verloren we de set met 5 punten verschil.

Set twee was andere koek, toen Oranje de leiding pakte en de aanvalsters Polina Rahimova en Natalija Mammadova wist te weerstaan. Dit leidde tot een gelijke stand in sets: 1-1.

De derde set was wederom in het voordeel van ons en mede dankzij een mooie reeks van zeven punten, werd de 9-10 achterstand omgebogen naar een 16-10 voorsprong. Azerbeidzjan kon dit niet meer goedmaken en Nederland pakte de set met 25-19.

De vierde set begon fantastisch en Oranje had een enorme voorsprong bij 22-17, maar het publiek stuwde Azerbeidzjan op en ze scoorden maar liefst vijf keer. Toch kwam Oranje nog op het eerste matchpoint, maar kon deze helaas niet verzilveren en Azerbeidzjan toonde toen net iets meer uithoudingsvermogen en won met 25-27.

De vijfde set was erg spannend en beide teams ontliepen elkaar niet veel. Het publiek werd er zelfs rustig van! Een dubbele challenge vertraagde de voortgang halverwege de wedstrijd nog even en de tweede van die twee, aangevraagd door Morrison (net touch van de Aze-aanvalster) werd negatief beantwoord, hoewel de videobeelden nooit te zien waren. Eigenlijk was dit wel het enige negatieve puntje van de scheidsrechters, dus een hele vooruitgang t.o.v. die keer op het WKK. Oranje liep vervolgens de race netjes uit en won met 15-12 het ticket voor de finale!

Hoewel het toernooi wat rommelig begon, liet Oranje wel zien dat ze de finale waard zijn. We hebben ons zelfs via de achtste finale moeten opwerken naar de kwartfinale, waarbij Italië gewoon rechtstreeks de kwartfinale behaalde. Maar dat land was geen probleem en Oranje begon lekker te pieken. Gisteren in de halve finale ging het gewoon goed, maar vandaag moet alles op zijn plaats vallen en gaan we weer voor goud!

De kleine finale van Azerbeidzjan tegen Turkije is om 14:00 Nederlandse tijd en de finale van Nederland tegen Servië begint om vijf uur. NPO1 zendt het live uit, maar ook via nos.nl kun je de live stream bekijken.

Bekijk ook deze berichtjes:
Giovanni Guidetti geniet stiekem toch wel van het succes van Oranje.
Jamie Morrison verwacht een mooie volleybalshow.

2 Replies to “Oranje naar de finale na 3-2 overwinning op gastland Azerbeidzjan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *