Volleybaldames overwinnen Rusland met overmacht

Oranje wint ook de derde wedstrijd van de eerste week van de Volleyball Nations League en daarmee komen de volleybaldames als overwinnaar uit hun poule. Rusland bood goed weerstand en de wedstrijd was een mooi gevecht, maar Oranje was mooi op tijd in vorm en bood net als vorig jaar in het hol van de leeuw (beer) iets meer tegenstand en pakte een 0-3 overwinning op de Russinnen (22-25, 20-25, 25-27).

Jamie Morrison hield de opstelling eenvoudig met Laura Dijkema als spelverdeler, Celeste Plak op de diagonaal, Maret Balkestein-Grothues (p/l) en Anne Buijs (p/l), Yvon Beliën (mid) en Nicole Koolhaas (mid) en Kirsten Knip als de libero van dienst. Rusland speelde met een verjongd team, maar ze waren als thuisspelend team uiteraard wel de favoriet.

In de eerste twee sets kon Rusland de Nederlanders maar met moeite bijbenen. Ongeloof bij speelsters en publiek maakten dat het publiek zich helaas weer onsportief ging gedragen door te fluiten en “boe” te roepen. Vorig jaar zagen we dit ook al tijdens de WKK-wedstrijd in Azerbeidzjan.

Nadat Oranje een mooie 0-2 voorsprong had genomen, bleek Rusland zich zeker niet zomaar gewonnen te geven, Oranje moest deze set flink aanpoten om enigszins op gelijke hoogte te blijven en Rusland ligt zelfs drie puntjes voor bij standen van 7-10, 8-11 en 10-13. Maar Oranje komt weer langszij bij 16-16 en vecht weer terug. Beide teams gaan weer gelijk op tot 20-20 door een servicefout van Laura, die ze een punt later weer helemaal goed maakt met een verrassings-duwtje in plaats van een set-up. Bij 20-22 lijkt Nederland af te stevenen op een mooie 0-3 als Beukerij Buijs snoeihard 21-23 neerzet. Rusland komt weer langszij tot 23-23 en dan maakt Anne wederom een enorm harde smash richting de nummer 17 (Natalia Malykh), die volledig onderuit gaat en gewisseld moet worden. Het begint wel een beetje een trend te worden om tegenstanders letterlijk uit het veld te slaan (tegen Thailand gebeurde het ook al). Na een zeer spannende eindstrijd, was het Yvon “block” Beliën die het winnende punt maakte en Nederland met 25-27 naar de 0-3 helpt.

Oranje speelt komende week in het Japanse Toyota tegen België, de VS en Japan. De drie overwinningen in Jekaterinenburg tegen Thailand, Argentinië en Rusland zijn in ieder geval een mooi uitgangspunt voor de komende 4 weken en hopelijk een plaatsje in de final-6. Zie de website van de FIVB voor de complete ranglijst.

Celeste Plak was topscoorder met 18 punten, gevolgd door Anne Buijs (13 punten) en Maret Balkestein-Grothues (11 punten). Nicole Koolhaas speelde ook geweldig en scoorde alle 7 de set-ups die ze toegespeeld kreeg.

Nederland reist nu door naar Japan, waar het volgende week dinsdag, woensdag en donderdag speelt tegen België, de Verenigde Staten en Japan.

Bron: www.volleyballnationsleague.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *