Azerbeidzjan – Nederland: 3-0. AZE wint het ticket voor de WK 2018

De laatste van de vijf wedstrijden deze week was het eindelijk zover: Oranje komt uit tegen Azerbeidzjan en beide teams zijn nog ongeslagen, hoewel Oranje 1 set heeft moeten afstaan. De winnaar van deze wedstrijd plaatst zich echter rechtstreeks voor het WK in Japan in 2018.

Er zit daadwerkelijk publiek op de tribune deze keer, maar er is veel boe-geroep en dat past toch niet in deze sport, maar Oranje laat zich niet uit het veld slaan. Anne, Laura, Maret, Robin, Lonneke en Debby staan als ervaren rotten in het veld en hoewel eerst tegen een 4-2 achterstand wordt aangekeken, gaan we toch de technische time-out in met 6-8. Het gaat goed en bij 6-10 vraagt Azerbeidzjan een time-out aan. Via het block uit: 7-12. Het gaat in ieder geval beter dan gisteren en met 8-15 kijkt Nederland tegen een redelijk comfortabel gat aan en met 8-16 gaan we de tweede technische time-out in. De afstand tussen beide teams blijft gelijk en met 13-20 gaan we de eindfase van de eerste set in. Bij 16-20 vraagt Jamie een time-out aan om orde op zaken te stellen, want Azerbeidzjan loopt wel wat puntjes in. Myrthe wordt terug gewisseld tegen Anne en met 21-23 kijkt Nederland tegen de eindstreep van de eerste set aan! Bam! Kill-block van ons en we staan op setpoint! Maar het houdt niet op. Bij 23-24 komt er nog een time-out van Morrison, want we moeten wel winnen! En dan komt er na een lange rally nog een gelijke stand. 24-24, wat is het wederom spannend! Het loopt weer gelijk op en dan staat het 26-26. Het blijft spannend en het blijft gelijk lopen. Er wordt ook weer veel boe geroepen, dat past toch niet bij deze sport? Voor mooi volleybal moet je juichen, geen boe roepen! 27-27. Dan setpoint voor Oranje. 28-27. Tjonge tjonge, wat een spanning. 28 Gelijk. De twee teams zijn erg aan elkaar gewaagd. Waar is die voorsprong uit het begin van de set gebleven? En nu pakt Azerbeidzjan de setpoint: 29-28. De eerste set wordt beslecht met 30-28, maar wat was het mooi volleybal!

In de tweede set maakt Yvon er 6-7 van als Laura de bal kort omhoog speelt. Yvon slaat op de stijgende bal en Azerbeidzjan is gewoon kansloos. Wat een mooi punt! Beide teams gaan weer gelijk op. Wat een spannende wedstrijd weer! De Azerbeidzjanen hebben de smaak nu te pakken en lopen uit naar 11-8, maar Oranje komt ook weer dichterbij en maakt er 11-10 van. In de tweede technische time-out staat het helaas nog 16-14. Nederland lijkt een beetje in te kakken als we tegen een achterstand van 20-14 aan kijken. Maar Oanje komt terug tot 20-21 en het publiek vindt het maar niks. Er is veel boe-geroep, wat echt niet past in deze sport! Dan haalt Celeste de bal terug die ver achter het veld terecht kwam en het punt gaat naar ons: 22-21. Maart AZE komt op setpoint met 24-21 en NL komt nog iets terug naar 24-22, maar dan wint AZE ook de tweede set.

De derde set kan de beslissende set zijn als AZE hem wint, want dan zijn zij door naar het WK en moet Oranje het doen in de #WKK3-herkansing in Augustus. Maar het gaat wederom gelijk op, met Nederland af en toe aan de leiding: 3-4, 4-5. We gaan met 7-8 de eerste technische time-out in. We moeten nu echt drie sets winnen, willen we dat ticket nog binnen halen vandaag. Zou het lukken? Maar AZE loopt ons weer voorbij en halen de tweede technische time-out met 16-10. Het lijkt wel alsof de dames hun kopjes laten hangen en dat mag niet gebeuren! Maar of we nu nog drie sets winnen tegen een land als dit, lijkt zeer onwaarschijnlijk. Bij 21-12 heeft Nederland een wonder nodig om het enorme gat nog te dichten en bovendien de 4e en 5e set te winnen. Maar AZE laat er verder geen gras over groeien en maken het af. 25-13 is de eindstand. AZE wint met 3-0.

Oranje moet zich in WKK3 van 22 tot en met 27 Augustus wederom gaan bewijzen en dat ticket verdienen.

Het Nederlands team is nu veroordeeld tot het spelen van een derde en laatste kwalificatietoernooi. Ze ontmoeten daar de vijf andere nummers twee van deze kwalificatieronde. Van de tegenstanders is alleen Tsjechië nu bekend. De andere poules eindigen morgen. Van 22 tot en met 27 augustus spelen ze voor deze laatste kans. Het is nog niet bekend waar het toernooi wordt gespeeld.

2 Replies to “Azerbeidzjan – Nederland: 3-0. AZE wint het ticket voor de WK 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *