Nederland verslaat Oekraïne in keiharde wedstrijd

Vrijdag 2 juni 2017. Met drie gewonnen wedstrijden op rij en uitkomend als de favoriet in de poule had Oranje haar eer hoog te houden. De winnaar van de poule gaat rechtstreeks door naar het WK in Japan in 2018.

Oranje (7de) staat 26 plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Oekraïne, maar daar was in de eerste set niets van te merken. In die eerste set stond Oranje meteen onder flinke druk en de eerste technische time-out werd met een 4-8 achterstand gehouden. Morrison was begonnen met Laura Dijkema als spelverdeler, Lonneke Slöetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Celeste Plak (passer/loper), Yvon Beliën en Robin de Kruijf (midden) en Debby Pilon-Stam als de libero. De dames kamen bij tot 6-8. Lonneke maakte er bijna ongeblockt 8-9 van, maar de Oekraïne was erg sterk en liet zich niet zomaar verrassen. 8-10. Nederland kwam bij tot 10-10 en leek zich herpakt te hebben. De strijd ging gelijk op bij 12-12 en Nederland slaat de service net iets te ver. Het bleef gelijk op gaan en met 14-14 was Nederland weer aan de service. Toen Oekraïne uit smashte, ging Oranje aan de leiding met 15-14. Door een netfout kwam de stand weer gelijk op 15-15. Het gaat zo door tot 18-18, maar toen liep Oekraïne weer wat uit naar 18-20. Time-out voor Oranje. Toen maakte Lonneke er 19-20 van, maar onze blokkering had de handen iets te schuin staan en we kwamen op 19-21 achter. We herpakten ons weer en maakten er 20-21 van. Bij 21-21 volgde er een time-out van de Oekraïne en de eerste set beloofde een spannend einde te krijgen. Een mooi verdedigde aanval kwam iets verkeerd op de handen van Debby en de bal was onhaalbaar: 21-22. Maar het bleef maar gelijk gaan: 22-22. Een loeiharde aanval was onhoudbaar voor Celeste en met 22-23 ging de eerste set de eindfase in. Een loeiharde aanval van Lonneke maakte de stand weer 23-23. En toen sloeg Oekraïne uit en stonden we eindelijk op setpoint! En toen de aanval van de witten: aangeraakt en uit. 24-24. Spannend!!! Opslag van ons in het net: 25-25. Toen een kill-block van Yvon en Lonneke: 26-25 en weer setpoint. Dan weer 26-26 gelijk. Man man man, wat een spanning. Toen pakte de Oekraïne de leiding en stond op setpoint met 27-26. Nederland pakte weer een punt en met 27-27 was de spanning om te snijden. Toen sloegen de Oekraïensen de aanval in het net en we kwamen weer op setpoint met 28-27. Oekraïne maakte er weer 28 gelijk van, maar Lonneke maakte er toch weer setpoint van en Femke serveert de bal. Aanval van Oekraïne, maar Anne en Robin hielden die met een fantastisch mooi kill-block tegen en de eerste set ging na 33 minuten dan toch met heel veel pijn en moeite naar Nederland.

kill-block van Anne en Robin

Oekraïne trok de tweede set vrij overtuigend naar zich toe: ze bleven steeds 3, 4 puntjes voor op ons en wonnen uiteindelijk zelfs met 18-25. Maar in de derde set draaide Oranje de rollen weer om. Er werd meteen een enorme voorsprong genomen en het stond zelfs op een gegeven moment 14-4! Onze dames waren goed op dreef. Toen stond het nog 17-6 en via 22-9 leek het erop dat de Oekraïne zich veiliger waande dan het was, want Oranje liet zien waarvoor ze waren gekomen: winnen! Deze set werd uiteindelijk gepakt met 25-13.

Toch maakte het team van bondscoach Jamie Morrison het in de vierde set weer onnodig spannend. De twee teams gaven elkaar alweer, net als in de eerste set, weinig voorsprong. Via 23-23 kwam de Oekraïne zelfs op setpoint met 23-24. Het zou toch geen 5-setter worden? 24-24. Toen ging de bal via ons block uit en stonden we weer achter in de volgende setpoint: 24-25. Anne Buijs maakte het weer gelijk met 25-25. Celeste aan de service en boe-geroep vanaf de tribune, maar weer sloeg Anne hem keihard in. Matchpoint! Uiteindelijk sloeg de Oekraïne hun aanval uit en wint Nederland op dat eerste matchpunt de wedstrijd.

Eerder won Oranje al ruim van Denemarken (3-0), Noorwegen (3-0) en Israël (3-1). Azerbeidzjan heeft net als Nederland 12 punten. Morgen speelt Nederland om 15.30 uur tegen Azerbeidzjan. De verliezer van dit duel krijgt nog een herkansing in het derde en laatste WK-kwalificatietoernooi. De wedstrijd is live te volgen op nos.nl en laola1.tv.