Oranje wint met thriller in de derde set met 3-1 van Israël

In de derde wedstrijd in het WKK in Baku stond Israël op het menu. De voorafjes Denemarken en Noorwegen op de voorgaande dagen werden vrij gemakkelijk opzij geschoven en nu was het de beurt aan Israël om aan te treden.

Het massaal aanwezige online publiek (in de zaal zat n.l. bijna niemand) kon zien dat in de eerste set waren vooral Celeste Plak en Anne Buijs de dienst uitmaakten. Mooie kill-blocks van onder andere Robin, krachtige smashes van Celeste en Anne en een opvallend trage verdediging aan de Israëlische kant zorgden ervoor dat Oranje steeds op voorsprong bleef. Maar echt gemakkelijk was het niet, want Israël behaalde door slordig weggegeven puntjes van Oranje toch nog 19 punten. De 23 minuten durende set was derhalve niet zo ontspannend als gehoopt.

In de tweede set glipt een bal door Yvon’s handen en Israël komt op 4-7, maar het lijkt weer een herhaling van de eerste set: Oranje behaalt ruwweg anderhalf keer zoveel punten als de tegenstander. Yvon en Celeste blokkeerden fantastisch en Oranje komt op 5-10. Robin en Marrit (Jasper) vormen ook een goed kill-block-team en met 6-12 vraagt Israël om een time-out. Tikballetjes van Israël en gaten in onze verdediging zorgen ervoor dat Oranje met 9-14 de voorsprong kleiner ziet worden. Oranje gaat vervolgens met 10-16 de tweede technische time-out in. En dan maakt Robin een heel mooie service-reeks en de stand komt op 10-23. Lonneke maakt er een set-point van en Celeste maakt de set af. Stand: 11-25 in 20 minuten.

In de derde set zien we Nicole Koolhaas in het veld en Marrit scoort een prachtig punt vanaf positie 4, maar het zijn de Israëlische dames die Oranje met 6-4 op afstand weten te houden in deze set! Pas bij 7-7 hebben de volleybaldames zich herpakt en gaan we met 1 puntje voorsprong uiteindelijk de eerste technische time-out in. Maar het blijft een moeizaam verlopende set. Met 12-11 lijkt Oranje het opeens zwaar te hebben. De Israëlische dames geven duidelijk iets meer gas en maken beduidend minder fouten. Met 13-12 en Nicole Koolhaas aan de opslag komt Tessa Polder erin. Het lijkt wel alsof Morrison iedereen speeltijd wilt geven. Maar Israël loopt inmiddels drie punten uit naar 15-12! Dan zorgt een video challenge voor een korte pauze en Oranje gaat de tweede TO in met 15-16. Eindelijk weer een klein voorsprongetje in de inmiddels haperende live stream. Laura aan service, 15-17, maar het gaat toch wel moeizaam. 16-17 en 17-17. Dan staat Israël weer voor met 19-18. Wat is er aan de hand? Een netfout brengt de twee teams weer gelijk naar 21-21. En dan gaat het snel bergafwaarts: Setpoint voor Israël (24-21). Celeste maakt er nog 24-22 van, maar de set gaat niet naar Nederland.

Het staat 1-2 in sets (Israël – Nederland) als in de vierde set Israël het juiste spelritme heeft gevonden: 3-0. Maar dan komt Oranje terug met Beliën aan de service: 3-2. Een foute service brengt Israël naar 4-2. Bij 4-5 hebben we eindelijk weer een puntje voorsprong. Maar kunnen we het vasthouden? Israël vraagt een time-out aan bij 4-6. Een mislukte tikbal van Vitalia Marmen brengt Oranje naar 5-8 en de eerste technische time-out. En eindelijk lijkt Oranje zich weer hervonden te hebben: 6-13. 6-14, 7-14. Slöetjes slaat Oranje de tweede technische time-out in: 7-16. Het gaat weer beduidend beter nu en met 10-19 heeft Oranje een comfortabele voorsprong te pakken. Maar Israël geeft zich nog steeds niet gewonnen: 14-20. En dan gaat het richting de matchpoint. 14-22, 15-22 en uiteindelijk 15-25.

Morgen speelt Oranje tegen Oekraïne om 18:00 en zaterdag tegen Azerbeidzjan om 15:30. Tot morgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *