Nederland wint nipt lastige wedstrijd van België

Vandaag stond de wedstrijd tegen België, onze zuiderburen, op het programma. Jamie Morrison begon met Yvon Beliën (midden), Celeste Plak (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Lonneke Slöetjes (dia), Britt Bongaerts (spelverdeelster), Nicole Koolhaas (midden) en Myrthe Schoot (libero). Nederland begon de wedstrijd als koploper van de 16 landenteams en was vol vertrouwen over deze wedstrijd.

Het vernieuwde team van de Belgische bondscoach Gert Vande Broek kende ook een goede start van de VNL, want zij wonnen twee van de drie wedstrijden en ook zij begonnen deze wedstrijd vol goede moed.

Oranje kreeg vandaag versterking van Lonneke Slöetjes, die na een weekje rust eindelijk weer in actie kwam. Verder werd Kirsten Knip geruild voor Myrthe Schoot. Lonneke is goed op gang en scoort 3 van de eerste vier punten en het lijkt goed te gaan, maar België houdt goed stand en de twee teams gaan gelijk op. Het Belgische block is goed en bij 7-6 leidt Nederland. België gaat toch redelijk onverwacht met 8-7 de eerste technische time-out in, maar het is een erg mooie wedstrijd en beide landen zorgen voor de nodige spanning, wat het (helaas weinige) aanwezige publiek wel weet te waarderen. België neemt na een inschattingsfout van Myrthe en een iets te ruime aanval van Maret als de bal uit gaat, een voorsprong van 3 punten bij 10-7. Myrthe heeft wat moeite met de servicepass en de Belgen lijken haar steeds vaker op te zoeken. Na 12-7 en een foute service van Celine van Gestel (B) krijgt Oranje weer een kans. Na een lange rally en een ace komen we weer in de buurt met 12-10 en een mooie aanval van Maret brengt ons op 12-11. Zouden we dan nu in ons spel komen en door kunnen duwen? De eerste video challenge pakt positief uit voor Oranje en we komen weer op gelijke hoogte bij 12-12. De Roermondse Britt tikt de bal netjes door in plaats hem te setuppen en we komen op 13 gelijk. De tweede technische time-out is in het voordeel van België met 16-13. Maar Nederland komt niet meer langszij. Celeste wordt gewisseld voor Marrit Jasper en we komen weer in de buurt met 20-19 bij een time-out voor België, maar meteen ligt Myrthe weer onder vuur. Britt wordt vervangen door Laura en Anne komt erin voor Nicole, maar België komt met 23-19 toch ernstig dichtbij de setwinst. Time-out voor Nederland. Anne Buijs scoort met een loeiharde aanval de 23-20. Celeste komt er weer in voor Marrit en Celeste maakt een power-punt naar 24-21, maar het is toch België die dwars door ons block slaat en daarmee op een set voorsprong komt.

Nederland is vastbesloten om de tweede set weer in eigen hand te houden, maar toch gaat het weer gelijk op. Oranje krijgt maar geen overhand en België gaat de eerste TT in met 8-7. Maar dan breekt Oranje vrij uit de greep van de dames uit het zuiden en met 10-16 (!!) gaan we de tweede TT in. België komt ook weer terug en ze maken 4 punten op rij. 14-16 Wordt 14-17 na een fantastische driemeter-aanval van Lonneke (en een netfout van België). Een driemeter-aanval van Grobelna wordt afgefloten vanwege een voetfout en Nederland loopt verder uit. Van de Vyver sprint nog onder het net door om een mislukte pass te redden, maar het mag niet baten en Oranje loopt verder uit naar 15-19. België geeft zich nog niet gewonnen en het wordt 16-19, maar door een video challenge van Jamie in ons voordeel staat het al snel 15-20. België moet nu wel veel risico nemen om dichterbij te komen en een servicefout gevold door een servicepass fout brengt de stand op een schijnbaar onhoudbare 16-22. Maret maakt er 18-23 van als Yvon op Grobelna serveert, die deze verprutst. Setpoint voor Nederland, maar België maakt er nog 19-24 van en serveert vervolgens in het net. Beide landen zijn erg aan elkaar gewaagd, iets wat we eerlijk gezegd niet hadden verwacht. Het staat nu 1-1 in sets.

In set drie zijn het de Belgische dames die het initiatief nemen en vrij eenvoudig op 8-5 komen. Oranje serveert niet lekker en ook de pass wilt maar niet goed lukken. Laura komt weer in het veld Britt, maar een van ‘s werelds beste spelverdeelsters lukt het niet om Oranje weer naar boven te trekken. Het lukt Nederland maar niet om veel succesvol aan te vallen en er verdwijnen veel services in het net. Dan worden Plak en Balkestein tegen Buijs en Daalderop gewisseld en Nederland maakt het nog spannend als ze weer heel dichtbij België komen met 23-21. België trekt echter de setwinst weer naar zich toe (25-23) en Nederland ziet haar eerste puntverlies (zelfs bij een 2-3 winst, krijgt Nederland nu niet de volle punten meer, vandaar “puntverlies”). Het staat inmiddels 2-1 voor België.

Jamie Morrison besluit om Anne Buijs en Laura Dijkema in de vierde set in de opstelling te laten staan. De volleybaldames lopen uit naar 9-5, maar België komt wederom langszij en brengt de stand weer op 9 gelijk. Beide landen zijn wederom erg aan elkaar gewaagd en het is erg moeilijk om de bal aan de grond te krijgen, wat wel weer mooi volleybal oplevert, met lange rally’s. Anne Buijs maakt er weer 20-21 van. Een rally waarbij Myrthe goede zaken deed brengt Oranje weer op een redelijke voorsprong (22-20). Dan komt België met 23-23 wederom langszij en blijft het superspannend. Nederland heeft het maar zwaar in deze wedstrijd. De koplopers in de VNL moeten erg hun best doen vandaag! Een video challenge bij 23-24 van België haalt het setpoint van ons weer weg en het punt moet opnieuw gespeeld worden. Vervolgens is het erg close en zowel België als Nederland komen enkele keren op match- en setpoint, maar uiteindelijk scoort Anne Buijs drie keer achter elkaar en brengt ze de stand op 2-2 en volgt er een vijfde set (31-29).

In de vijfde en laatste set scoren Beliën en Buijs flink punten en Laura komt er weer in voor Bongaerts en Nederland komt op 10-13 te staan. En dan overheerst de euforie en 10-14 wordt 10-15 en Nederland wint de vijfde set na ruim twee en een half uur spelen. België heeft Nederland al die tijd het vuur aan de schenen gelegd en dan ook dat ene puntje verdiend. Nederland krijgt er twee punten bij.

Morgen spelen de volleybaldames tegen de Verenigde Staten, wat voor Janie Morrison natuurlijk bijzonder moet zijn, omdat hij jaren lang daar als assistent coach heeft gefunctioneerd.

Bron: www.volleyballnationsleague.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *