USA maatje te groot voor volleybaldames

Oranje had het vandaag zwaar: ze moesten aantreden tegen de huidige wereldkampioen, namelijk de VS. Er waren hoge verwachtingen voor de wedstrijd, want hoewel winnen onwaarschijnlijk was, wilde de Volleybaldames toch 1 of 2 sets afsnoepen van de Amerikanen. Het mocht helaas niet baten, want er werd met 3-0 verloren. Het was het eerste verlies in de Volleyball Nations League. Voor bondscoach Jamie Morrison was dit een bijzondere wedstrijd, want hij was jarenlang assistent van de Amerikaanse bondscoach Karch Kirali.

Morrison’s basis bestond uit Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

In set 1 werd al heel snel duidelijk gemaakt dat Amerika met recht wereldkampioen is en ze namen al snel een voorsprong op Oranje met 4-8 bij de eerste TT en 11-16 bij de tweede TT. Hoewel Kelly Murphy vaak netjes werd afgeblokt was dat niet genoeg om de Amerikaanse stoomtrein te stoppen of ook maar af te remmen. De set ging met 19-25 naar de VS.

De tweede set ging iets beter voor de volleybaldames, maar het was wel duidelijk dat Amerika geen moment uit het oog verloren moest worden en dat er voor ieder punt moest worden geknokt. Bij 15-16 gingen we de tweede TT in en Oranje vocht tot aan het eind, getuige een stand van 21-23 tegen het eind, om een kans te houden op een setwinst. Het mocht ook deze set niet baten en we verloren met 21-25.

Set drie begon heel wat beter en we konden zelfs goed meekomen, maar toen bij 6-8 Lonneke Slöetjes op Laura Dijkema viel na een verdediging, werd de wedstrijd heel even stilgelegd. Laura’s arm leek “geknakt” (gebroken?) te zijn, maar fysiotherapeut Rinke van den Brink gaf toch groen licht om door te spelen, nadat duidelijk was dat het niet gebroken was. Laura bleef wel last houden van haar rechter arm. Na dit voorval nam Amerika een voorsprong die uiteindelijk op 12-19 kwam, maar Oranje vocht terug naar 19-19. De Amerikanen hadden niet terug van lefty Maret Balkestein-Grothues, die steevast aan de verkeerde arm werd afgeblokt. Maret werd met 14 punten bij elkaar de Nederlandse topscorer, en we bleven zelfs langszij de Amerikanen tot 23-24, maar Lonneke’s aanval werd zodanig afgeblokt, dat de VS de setwinst kreeg en daarmee ook de wedstrijd wonnen: 23-25 (0-3).

Morgen speelt Oranje tegen gastland Japan. Bij Ziggo Sport is de wedstrijd live te volgen, maar er zijn ook diverse livestreams.

Nederland – Verenigde Staten 0-3 (19-25, 21-25, 23-25)