Nederland revancheert zich op Japan met 0-3 winst

Nederland heeft gisteren de derde wedstrijd in Japan met 0-3 van de thuisploeg gewonnen. Aardig detail is dat Nederland vorig jaar in Apeldoorn tijdens de WGP nog met 2-3 verloor van Japan en toen hadden wij notabene het thuisvoordeel!

Jamie Morrison begon met deze basis: Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Myrthe Schoot (libero). De volleybaldames hadden eigenlijk de hele wedstrijd flink de overhand. Heel af en toe kon Japan aanklampen, maar het was duidelijk een Nederlands feestje.

Het begin van de eerste set was helaas op de diverse livestreams niet te zien vanwege technische problemen. Toen het beeld was hersteld bleken wij al flink te zijn uitgelopen. Debutant Juliet Lohuis (speelt al jaren bij Münster onder Teun Buijs) begon haar carrière bij Oranje als een droom: De middenspeelster scoorde als invalster twee aces vanaf de servicelijn. Onze servicedruk was sowieso erg goed en Japan maakt vooral veel eigen fouten, waardoor het de set niet onder controle krijgt. Omdat Laura Dijkema na haar incidentje met Lonneke Slöetjes haar arm wat rust moest gunnen, kon de tweede spelverdeelster, Britt Bongaerts, lekker haar ding doen en de aanvalsters van Oranje fantastische ballen aanspelen. Japan sputtert nog wat tegen, maar op het derde setpoint maakt een killblock van Bongaerts en Koolhaas het af (18-25).

In de tweede set wordt hard gewerkt door beide kanten wat soms lange rally’s oplevert. Ook zoekt Japan nu de de handen van ons block op en daar heeft Oranje het af en toe wel moeilijk mee. Maar de volleybaldames houden het spel onder controle en lopen via een 8-5 achterstandje weer uit naar een 13-16 voorsprong. Vervolgens krijgt Slöetjes een paar heel goede ballen die ze mooi kan scoren, waardoor we 5 punten uitlopen. Met wederom Juliet Lohuis aan de serve, wordt de druk op Japan verhoogd en kan Yvon Beliën er setpoint van maken en maakt Anne Buijs het af. De set wordt wederom 18-25.

Met Slöetjes aan de service heeft Oranje meteen weer de overhand en slaat opnieuw een gat van vijf punten (5-10). Japan is niet meer het team van vorig jaar en het lijkt wel alsof het gastteam een maatje te groot is geworden voor de thuisploeg, Deze derde set is echt spannend als Japan op een gegeven moment zelfs weer bijna langszij komt en de stand 21-22 wordt, maar Anne Buijs en een mooi killblock van Nicole Koolhaas maken een einde aan de euforie en Nederland krijgt haar eerste matchpoint. Oranje lijkt het af te maken via een blok, maar Japan vraagt nog een challenge aan op “net touch” en op zich is dat nog niet zo erg, ware het niet dat het een eeuwigheid leek te duren voordat de geleerden hadden vastgesteld dat het gewoon een clean block was en Nederland eindelijk kon gaan juichen.

Voor de statistici onder ons: Oranje scoorde 14 killblocks (t.o.v. 4 van Japan) en 6 aces (t.o.v. 1 van Japan). Slöetjes eindigde de wedstrijd als topscoorster met 14 punten.

De volleybaldames reizen nu terug naar Nederland waar het de derde en vierde week van de VNL zal spelen. En met het Nederlandse publiek moet dat helemaal goedkomen! De vijfde en laatste week vindt tenslotte plaats in Stuttgart, een kleine 4:30 uur rijden vanaf Maastricht, maar voor de echte die-hard Oranje-fan is het nog wel te doen. Na de vijfde week zal bekend zijn of Nederland zich bij de top-5 (+ Japan als 6e) heeft geplaatst voor de Final-6 in het Chinese Nanjing.

Japan – Nederland 0-3 (18-25, 18-25, 21-25)

Bron: www.volleyballnationsleague.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d