Brazilië maatje te groot voor volleybaldames: terug naar huis na 3-0 verlies

Helaas kon Nederland ook in de tweede wedstrijd geen potten breken tegen Brazilië en werd uitgeschakeld in de Final Six. Brazilië was echt nog een klasse te hoog voor de volleybaldames en hoewel Oranje in de afgelopen jaren heel netjes aanhaakte bij de wereldtop, was wel duidelijk dat er een paar toplanden zijn die we nog niet 1-2-3 voorbij kunnen en Brazilië is er daar een van. Wederom was het aanvalskanon Tandara die veel punten voor Brazilië bij elkaar sloeg: 25-16, 25-17 en 25-23 (!).

Bondscoach Jamie Morrison begon met dezelfde startopstelling met alleen Kirsten “Knippie” als puinruimer in het achterveld in plaats van Myrthe Schoot. De eerste set laat op zich wel een leuk spel zien, maar het is van begin af aan al duidelijk dat Brazilië toch net een stapje beter is dan wij. Het spel is mooi om te zien, maar onze aanvallen komen net iets minder goed door in vergelijking met de gele shirts uit Zuid-Amerika. Bij de eerste technische timeout is het verschil nog maar 2 puntjes naar Brazilië, maar we kunnen niet goed bijblijven en we raken wat achter op 12-7. Oranje laat helaas geen constante kwaliteit zien en maakt wat veel foutjes, waar Brazilië goed van profiteert. Er wordt nog wel gewisseld aan Nederlandse kant (Jasper, Daalderop en Bongaerts), maar dat mocht niet baten en de eerste set wint Brazilië met 25-16.

Het was Nederland er veel aan gelegen om de wedstrijd naar zich toe te treken, want met al 1 verloren wedstrijd op zak, moest Nederland winnen om mee te mogen doen aan de kruisfinales aanstaande zaterdag. Britt Bongaerts staat in het veld in plaats van vaste waarde Laura  Dijkema en Nika Daalderop komt erin voor Maret Balkestein-Grothues. Maar Nederland blijft moeite houden met in het eigen spel komen. Brazilië heeft een hoge servicedruk en de servicepass komt niet lekker uit de verf. Ook Tandara scoort weer veel en Nederland heeft er geen gepast antwoord op. Brazilië loopt uit naar 24-17 en een tipballetje beslist de set in Braziliaans voordeel (25-17). Wilt Oranje nu nog serieus kans maken op een vervolg, dan moeten er nu 3 sets worden gewonnen. Geen onmogelijke, want in Rotterdam haalde Nederland hetzelfde kunstje uit tegen Servië, maar zou het hier ook lukken?

Morrison probeert in de derde set wederom een andere opstelling en Nicole Koolhaas komt erin voor Juliët Lohuis en ook Maret Balkestein staat weer tussen de lijnen. Brazilië drukt meteen door en staat al snel met 5-0 voor. Nicole Koolhaas maakt met haar service daar nog 8-6 van, maar de Brazilianen lopen al snel weer uit naar 14-8. Opnieuw maakt Nicole een mooie servicereeks en Nederland komt zowaar zij aan zij tot 16-16, maar Tandara besluit dat het genoeg is en zorgt ervoor dat Brazilië weer uitloopt naar 19-16. Een dubbele wissel met Laura Dijkema en (eindelijk) Celeste Plak zorgt voor sensatie, want Nederland blijft nu goed bij en kan zich tot 24-22 goed weren, maar dan is het een fout ingeschatte bal van Celeste die in het net belandt en Brazilië de winst geeft met 25-22.

Vrijdag speelt de VS nog tegen Servië en China tegen Brazilië en afhankelijk van de uitslag staat misschien Turkije zaterdag nog in de kruisfinales. Kijk live mee op de live streams.

Nederland kan zich nu gaan toeleggen op de voorbereiding voor het WK wat eind september begint. Voor die tijd speelt Oranje nog een toernooi in Nederland, waarvoor jullie meer kunnen lezen op www.volleybaldames.nl. De kaartverkoop hiervoor is inmiddels al begonnen.

Bron: volleyballnationsleague.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *