China veegt met A-team de vloer aan met Nederland: 3-1

De als negende (!!) geëindigde China, maar toch geplaatst in de Final Six, omdat China het organiserend land is, heeft woensdag 27 juni voor een verrassing gezorgd. Het reguliere B-team werd geüpgraded naar het A-team en Oranje had het zwaar tegenover sterspeelster Zhu Ting. De teamgenoot van Lonneke in de Turkse competitie werd de afgelopen weken flink gespaard, zodat ze top-fit aan de finales kon beginnen en zodoende voor de nodige punten kon zorgen voor de wereldranglijst. Of dit eerlijk is, daar mogen jullie zelf een oordeel over vellen, maar het geeft wel aan wat de positie van China is in deze Volleyball Nations League. Oranje won de eerste set nog wel en het was een mooie wedstrijd om te zien, maar de drie sets daarna was het de overmacht van Zhu Ting die Olympisch kampioen China naar de 3-1 overwinning trok.

Jamie Morrison startte met Juliët Lohuis, Lonneke Sloetjes, Yvon Beliën,  Anne Buis, Laura Dijkema, Maret Balkestein en Myrthe Schoot. Beide ploegen gingen redelijk gelijk op en het was echt mooi om te zien. China had wel tot aan de tweede technische timeout ongeveer 3 puntjes voorsprong, maar Nederland kon wel blijven aanhaken. En toen kwam de inmiddels befaamde dubbele wissel en Celeste Plak en Femke Stoltenborg werden ingebracht voor Balkestein en Dijkema. Nederland trok bij en na een mooie servicereeks van de Maret Balkestein (die weer terug in het veld mocht) kwam Oranje zelfs op een 24-18 voorsprong. China scoorde nog wel een keer, maar daarna maakte Lohuis het karwei af en Wij stonden met 0-1 voor!

De tweede set begon weer goed voor Oranje op de service van Maret en we kwamen op een 1-6 voorsprong. Bij 7-11 kwam China zich (eindelijk) terug in de wedstrijd en met name Zhu Ting was de joker die veelvuldig de punten scoorde. Er was wat onenigheid over een dubieuze beslissing van de scheidsrechter en China kwam terug op 11-11. China kwam steeds beter in het spel en Nederland kon steeds moeilijker scoren. We verloren de set nipt met 25-21.

Set drie schetste hetzelfde beeld als de tweede set en Zhu Ting was duidelijk het puntenkanon wat China nodig had. Anne en Lonneke waren de aanvalsters die Oranje nodig had en ook met succes gebruikte en we kwamen zelfs terug tot 20-20. Maar China kreeg door hoe Lonneke aanviel en ze werd een paar keer afdoende afgeblockt en China kwam licht aan de leiding met 22-20. Nederland kon wel nog twee puntjes scoren, maar China maakte met drie puntjes toch de set af en won met 25-22.

De vierde set moest de terugkomst van Oranje zijn en bij de tweede technische timeout leek dat ook goed te gaan. We stonden voor met 4-8 en Zhu Ting leek ietwat de weg kwijt. Femke verving Laura aan het net en dat leek voor deze set de succesformule te zijn. Echter toen maakte Nederland een paar slordige foutjes en China kwam weer langszij bij 12-12. China drukte door en ondanks dat Nika Daalderop nog even mee mocht doen, was het Chinese block veel te sterk. En juist dat effectieve block maakte dat Nederland iets slordiger ging spelen en China liep uit naar de overwinning van de set met 25-18 en 3-1 in sets.

Om de finales te halen die komend weekend worden gespeeld, moet Nederland morgen winnen van Brazilië, maar de statistici onder ons weten al dat dat een héél moeilijk verhaal wordt. We gaan het meemaken. Beleef het donderdag 28 juni wederom mee om 13:15 op Ziggo Sport of een van de vele live streams. Ook de andere wedstrijden van de Final Six zijn hier te vinden.

Bron: volleyballnationsleague.nl