Rusland maatje te groot: Oranje eindigt op tweede plaats in Rabobank Super Series

De Volleybaldames speelden vanmiddag tegen Rusland in de finale van de Rabobank Super Series en verloren helaas op het nippertje met 3-2. Na een achterstand van 0-2 in sets kwam Oranje heel sterk terug naar 2-2 en een herhaling van de wedstrijd tegen Servië in de VNL leek eraan te komen. Bij 14-12 in de vijfde set hadden onze dames twee matchpoints, maar wist deze helaas niet te benutten en Rusland won de vijfde set met 14-16 en daarmee de eerste plaats.

Bondscoach Morrison had vandaag de basis als volgt ingedeeld: Laura Dijkema (sv), Lonneke Sloetjes (dia), Anne Buijs (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Yvon Beliën (mid), Nicole Koolhaas (mid) en Myrthe Schoot (libero).

Meteen al in de eerste set bleek Rusland goed in vorm te zijn en Nederland kon maar moeilijk aanklampen. Met veel pijn en moeite kwam Oranje nog tot 20 puntjes, maar het was negentienvoudig Europees Kampioen (!!) Rusland die met 20-25 de eerste set pakte.

Set twee was van hetzelfde en Nederland bleek niet opgewassen tegen de Russische beer, waarvan in de VNL nog vrij eenvoudig van werd gewonnen. Deze set eindigde in 16-25.

In de derde set werd het roer omgegooid en met Britt Bongaerts (sv), Juliet Lohuis (mid), Celeste Plak (dia) en Kirsten Knip (libero) in het veld, lieten de Volleybaldames zien dat ze niet voor niets in de finale stonden! Het leek ze zelfs vrij gemakkelijk af te gaan. Rusland kwam nog wel iets terug, maar Nederland won de derde set met 25-18.

Als Nederland deze wedstrijd nog wilde winnen moest ook de vierde set aan Nederlandse kant blijven en mede door tactisch en ook krachtig (linkshandig) spel van aanvoerster Marit Balkestein-Grothues kon ook de vierde set worden gewonnen. Ook nu werd het 25-18.

De vijfde set ging geweldig en met voorsprong werd van helft gewisseld. Bij 14-12 voorsprong leek de wedstrijd zo goed als gewonnen, maar Rusland vocht terug naar 14-14 en stoomde daarna door naar de overwinning met 14-16. Nederland – Rusland 2-3 (20-25, 16-25, 25-18, 25-18, 14-16).

Rusland wint hiermee het goud, gevolgd door Nederland, Italië en Turkije.

Eindstand Rabobank Super Series:
1. Rusland
2. Nederland
3. Italië
4. Turkije

De Turkse bondscoach Giovanni Guidetti bedankte Nederland nog heel mooi voor de gelegenheid om deze week tegen drie andere toplanden te spelen.

De eerstvolgende mogelijkheid om de Volleybaldames in actie te zien is donderdagavond 23-8 in Münster. Er wordt dan een oefenwedstrijd gespeeld tegen Duitsland, net als twee dagen daarna in Bremen. Kijk in dit bericht voor meer informatie: link.