Oranje pakt overwinning in openingswedstrijd tegen Duitsland

De volleybaldames hebben hun eerste wedstrijd tegen buurland Duitsland gewonnen met 1-3. Het ritme zat er nog niet goed in, de beleving moest nog komen, maar belangrijk is dat we 3 sets hebben gepakt en Duitsland maar 1. Daar waar Oranje moeite had met de servicepass, was het vooral Duitsland wat uitblonk tegen de favoriet van de wedstrijd. Uiteindelijk eindigde de viersetter in een superspannende race naar de overwinning, getuige ook de stand van de 4e set: 30-32. Lonneke Slöetjes was de topscoordster met 36 punten. Straks speelt Nederland de tweede wedstrijd tegen gastland Japan.

Morrison stelde de volgende speelsters op in de basis: Laura Dijkema (sv), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Anne Buijs (p/l), Nicole Koolhaas (mid), Yvon Beliën (mid), Lonneke Slöetjes (dia) en Kirsten Knip (libero).

Duitsland, begon met: Denise Hanke, Louisa Lippmann, Maren Fromm en Jennifer Geerties, Ivana Vanjak en Lisa Gründing en Lenka Dürr (libero).

De eerste set was erg moeizaam. De enorme arena (max 12.000 mensen) maakte het plaatje des te imposanter, maar het spel van Oranje was nog niet op niveau. Passes waren niet nauwkeurig genoeg, zowel servicepass als de set-up en Lonneke kon meerdere keren niet anders dan een tikbal geven in plaats van een aanval. Bij een 19-15 achterstand was het vooral Duitsland wat schitterde; daar liep eigenlijk alles goed en de volleybaldames hadden nog wat moeite om in hun eigen spel te komen. De set eindigde in 25-22 voor Duitsland.

Een verloren set als start in de eerste wedstrijd had Nederland niet verwacht en het moest dan ook snel orde op zaken stellen, want Nederland was natuurlijk wel de favoriet en als ze richting podium wilden gaan, moest deze wedstrijd eigenlijk een kat in het bakkie worden. Wilde Nederland de volle mep aan punten nog binnenhalen, dan moesten nu 3 sets worden gewonnen. Gelukkig kwamen de dames in de tweede set beter in hun eigen spel en Lonneke speelde de sterren van de hemel. We kwamen zelfs op een redelijk comfortabele voorsprong van 10-16. Maar een heel goede servicereeks van Lippmann bracht Duitsland terug op 16-16. Maar Oranje gaf zich niet gewonnen en mede dankzij invallers Britt Bongaerts en Celeste Plak en een ontketende Anne Buijs, pakte Nederland de tweede set met 21-25.

De derde set was volledig onder controle van Nederland, hoewel Duitsland toch redelijk dichtbij bleef met 3 a 4 puntjes achterstand. Juliet Lohuis bracht haar team naar een mooie 18-22 voorsprong en toen Celeste Plak er met een ace 18-23 van maakte leek de wedstrijd (set) gelopen. Duitsland kwam echter wel nog wat dichterbij (22-24) maar Slöetjes maakte de set vakkundig af en Oranje pakte de derde set met 22-25.

In de vierde set leek het gevonden ritme even weg te zijn. Duitsland kwam zelfs op een 19-13 voorsprong. Niemand had dit verwacht na deze mooie come-back van een 1-0 achterstand, maar het feit was dat een vijfsetter realistisch leek te worden. Maar er werd toch nog van alles aan gedaan om dat te voorkomen. Met een verse Myrthe Schoot in de ploeg voor Kirsten Knip en ook Juliët Lohuis en Celeste Plak weer in het veld kroop Oranje puntje voor puntje dichterbij. Bij 24-21 leek Duitsland zo goed als zeker op een 2-2 af te stevenen, maar slaagde daar niet in. In de eindfase van de vierde set was het vooral Lonneke Slöetjes die de aandacht trok en na meerdere matchpoints er uiteindelijk 30-32. van maakte. Nederland wint met 1-3 van Duitsland een wedstrijd die van tevoren al te boek stond als een potentieel lastige wedstrijd.

Lonneke Slöetjes scoorde, zoals eerder al gezegd, maar liefst 36 punten. De Duitse Lippmann scoorde 24 keer.

Duitsland – Nederland: 1-3 (25-22, 21-25, 22-25, 30-32)

Bronnen: volleybal.nl, volleybalkrant.nl