Oranje verliest nipt van Brazilië, maar staat met 1 voet in de Final Six

Vandaag speelde Oranje misschien wel de lastigste wedstrijd tot nu toe. Brazilië had dit toernooi al twee wedstrijden verloren, maar dat wilde natuurlijk niets zeggen over de afloop van de wedstrijd tegen Nederland. Het niveau ging aan beide kanten op en neer, maar uiteindelijk was het Brazilië wat de langste adem had en er met de 2-3 overwinning vandoor ging. Nederland heeft overigens sinds 2007 niet meer kunnen winnen van Brazilië. Door het behaalde punt staat Oranje met 1 been in de Final Six. Als Servië nu 2 sets pakt op Japan, dan is Nederland door. En als Servië dat niet lukt, moet Nederland morgen een punt pakken van Servië.

Morrison zette  dezelfde opstelling neer als eerder deze week tegen de Dominicaanse Republiek, met Laura Dijkema (sv), Lonneke Slöetjes (dia), Anne Buijs (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Yvon Beliën (mid), Juliët Lohuis (mid) en Kirsten Knip (libero). Ana Carol, de vriendin van Anne Buijs werd overigens niet opgesteld aan de overkant.

Nederland startte meteen voortvarend met een 4-0 voorsprong. De hele set bleef er een kleine voorsprong op Brazilië. Heel even kwam Brazilië nog erg dichtbij met 18-17, maar met Juliët Lohuis aan de service ging Oranje van 18-17 naar 22-17. Yvon Beliën scoorde met de omloopbal en zette Oranje op setpoint en via Marrit Jasper aan service werd het de eerste gewonnen set voor Oranje: 25-21.

Set twee was duidelijk in het voordeel van Brazilië, terwijl Nederland veel eigen fouten maakte. De service van Brazilië was goed en Oranje had moeite om haar eigen ritme te komen. Maar ook aanvallend liep het niet lekker bij Nederland, terwijl Brazilië juist veel en goed gebruik maakte van het Nederlandse blok. Fe Garay zette Brazilië op 18-24 en plaaggeest Tandara maakte het met een ace af. Het was toen 1-1.

Set drie leek ook in het voordeel van Brazilië uit te vallen en Oranje lag al snel flink achter met 1-8. Jamie Morrison besloot sneller dan voorheen te wisselen en bracht Britt Bongaerts, Celeste Plak (voor Anne) en Myrthe Schoot (voor Kirsten) in het spel. Nederland vocht zich terug met goede services en ook Lonneke Slöetjes scoorde ook weer lekker. Er werd weer lekker gescoord en het stond even later zelfs weer 16-16. Maar daarna kwam die Braziliaanse service weer en Oranje begon weer eigen fouten te maken, waardoor beide teams weer gelijk op gingen. Juliët Lohuis bracht met haar service de stand op 23-23. Brazilië komt dankzij Tandara wel op setpoint, maar Nederland kon dat goed pareren. Via een zenuwslopend duel was het uiteindelijk Nederland die de set naar zich toe trok met 27-25.

Morrison verandert de opstelling van de derde set niet en Britt Bongaerts, Myrthe Schoot, Celeste Plak en Lonneke Slöetjes gaan weer lekkere tekeer. D beide teams gaan wederom gelijk op. Toch lukt het Brazilië om wat voorsprong op te bouwen (15-18). Maret Balkestein-Grothues werd even gewisseld voor Anne Buijs en Laura Dijkema kwam weer terug voor Britt. Brazilië moestdeze set winnen om nog kans te maken op de volgende ronde en leek alles of niets te gaan spelen, wat ze op een voor hun mooie 16-22 bracht en later ook op setpoint (19-24). Nederland kon dat niet meer goed maken en Tandara maakte het af en een vijfde set moest de beslissing brengen.

De vijfde set begon goed op de service van Celeste Plak (4-2), maar Brazilië kwam even zo snel weer terug en maakte maar liefst zes punten op rij via Fe Garay en Tandara (4-8). Nederland probeerde nog aan te klampen, maar Brazilië scoorde op dat moment erg gemakkelijk. Niets leek de Zuid-Amerikaanse ploeg te kunnen afremmenen met 6-14 leek de wedstrijd over en uit. Nederland pareerde de eerste matchpoint, maar het was een verloren strijd. Op het tweede matchpoint was het raak, een snoeihard killblock van Carol op Buijs besliste de wedstrijd in het voordeel van Brazilië.