Pouleindeling OKT’s voor Tokio 2020 is bekend

De definitieve poule-indelingen voor de intercontinentale Olympische KwalificatieToernooien (OKT’s of IOQT’s) zijn door wereldbond FIVB bekend gemaakt. Op basis van de wereldranglijst kon min of meer al zo’n beetje worden voorspeld wie de tegenstanders van Nederland zouden worden, maar dit is dan nu ook officieel bevestigd. De Volleybaldames spelen in drie dagen tijd, te weten 2 t/m 4 augustus, tegen Kenia, België en Italië. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van Tokio over anderhalf jaar.

Later deze maand maakt de FIVB bekend waar de OKT’s gaan plaatsvinden. De beste 24 landen op de wereldranglijst mogen deelnemen aan deze kwalificatietoernooien en de Volleybaldames zijn vanwege hun top-10 positie daarom al verzekerd van deelname hieraan. Aan de Olympische Spelen mogen overigens maar 12 landen per gender deelnemen en omdat gastland Japan al automatisch is geplaatst, zijn er nog 11 tickets beschikbaar. Op de OKT’s gaat ds bepaald worden welke 12 landen gaan afvallen.

In augustus plaatsen de eerste 6 landen zich al rechtstreeks voor Tokio. Voor de landen die dan nog over zijn, is er nog een tweede en laatste kans om kwalificatie af te dwingen op het continentale Olympische KwalificatieToernooi (COKT of COQT) in januari 2020. In 5 continenten (Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika) vindt dan een toernooi plaats met acht teams,. De winnaar plaatst zich dan ook voor de Spelen in Tokio.

Voor het Europese COKT/COQT betekent dit dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst via het eerste toernooi in augustus) mag deelnemen + de organisator. Wie dit OKT gaat organiseren is nog niet bekend. De Nederlandse vrouwen staan momenteel tweede op de Europese ranglijst.

Poule indelingen OKT/IOQT vrouwen, 2 t/m 4 augustus 2019:

Poule A: Servië, Puerto Rico, Thailand, Polen
Poule B: China, Turkije, Duitsland, Tsjechië
Poule C: Amerika, Argentinië, Bulgarije, Kazachstan
Poule D: Brazilië, Dominicaanse Republiek, Kameroen, Azerbeidzjan
Poule E: Rusland, Zuid-Korea, Canada, Mexico
Poule F: Nederland, Italië, België, Kenia

De voorspelling is dat Servië in poule A, de VS in poule C, Brazilië in poule D en Rusland in poule E weinig moeite zullen hebben om zich als winnaar direct te plaatsen voor Tokio. Poule B met China en Turkije en F met Nederland en Italië zijn de twee zwaarste poules.

Samenvatting van het hele Olympisch kwalificatietraject:

  • 2 t/m 4 augustus 2019: intercontinentaal olympisch kwalificatietoernooi (IOQT) = 6 tickets
  • januari 2020: continentaal olympisch kwalificatietoernooi (COQT) = 5 tickets
  • OS-organisator Japan is automatisch geplaatst

Totaal aantal deelnemende landen per gender: 12

Bron: Nevobo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *