Servië te sterk voor het verjongde Oranje

Met maar liefst 8 debuntanten trad Oranje aan tegen wereldkampioen Servië. Waar onze bondscoach een flink aantal vaste krachten verlof had gegeven om bij te komen van een loodzwaar clubseizoen, had Servië de kanonnen Tijana Boskovic en Brankica Mihajlovic in de basis staan. Volgens geruchten krijgen zij later in de Volleyball Nations League vrij om zich weer op te laden. Het was dan ook geen verrassing dat gastland Servië overtuigend won met 3-0 (25-15, 25-22 en 25-19). Bondscoach Morrison begon met debutanten Indy Baijens (dia) en Eline Timmerman (mid) in de basis. Vaste kracht, aanvoerster en spelverdeler Laura Dijkema, passer/lopers Nika Daalderop en Marrit Jasper, middenaanvalster Juliët Lohuis en libero Myrthe Schoot completeerden het team.

Het nieuwe Oranje was de hele wedstrijd zoekende en het was duidelijk dat de speelsters nog niet goed op elkaar waren ingespeeld. De speelsters Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues, Kirsten Knip, Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Britt Bongaerts, Lonneke Slöetjes, Tessa Polder en Celeste Plak en Nicole Koolhaas waren er deze keer nog niet bij. Zij zullen de volleybaldames later in de Nations League versterken. Voor het Nederlandse publiek is het goed te weten dat enkelen er volgende week al bij zijn, als de dames in Apeldoorn (Omnisport) de tweede week spelen. Kaarten zijn overigens te koop via www.volleybal.nl/tickets.

De tweede set liep heel anders dan de eerste en Oranje kon zelfs heel goed het meekomen met Servië en lag af en toe zelfs voor (3-7, 9-11, 15-17). De marge was echter niet erg groot en de fenomenale kracht van Tijana Boskovic was gewoonweg niet te stoppen en keer op keer vond de bal de weg naar de vloer aan onze kant. De nieuwelingen Indy Baijens en ElineTimmerman bleken bruikbare krachten te zijn voor de nabije toekomst. Ook viel in set 2 Nicole Oude Luttikhuis goed in voor Nika Daalderop  en aan het eind van deze tweede set ruimde Marrit Jasper het veld voor haas zus Hester. Oranje leek het ritme te hebben gevonden en Servië leek zoekende naar zwakheden bij ons. Pas bij 19-18 kwam Servië voorbij en met een beetje campingvolleybal (heen en weer tippen) pakte Servië met 25-22 de 2-0 voorsprong in sets.

In de 3e set gaf Servië geen enkel moment toe aan Oranje en vanaf het begin liet de regerend wereldkampioen blijken dat het geen enkele set wilde afstaan. Via 8-3 was al snel 14-5, maar Oranje scoorde toen 6 punten op rij en had op 14-11 weer een beetje aansluiting. Maar veel dichterbj kwamen de volleybaldames niet. Via 19-15 werd het 23-18 en met 25-19 maakte Servië het af.

Morgenavond om 20:00 neemt Oranje het op tegen het Turkije van voormalig bondscoach Giovanni Guidetti. De week wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Zuid-Korea op donderdag om 17:00. Alle wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo Sport. Volgende week komt het circus naar Nederland. In Omnisport, Apeldoorn zullen we in staat zijn om Oranje live aan te moedigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d