Nieuwe bondscoach voor de volleybaldames

Foto: Volleyinfo

Afgelopen vrijdag 20 november werd de nieuwe bondscoach aan ons voorgesteld: Avital Selinger! We moeten eigenlijk zeggen: Avital is wéér aangesteld als bondscoach, want in de periode 2004-2011 was hij al de bondscoach van de dames. De oud-spelverdeler van het befaamde succesteam uit 1996 (Olympische spelen Atlanta) heeft een contract getekend t/m het WK Volleybal Vrouwen 2022, dat in ons eigen Nederland wordt georganiseerd.

De Nederlandse Volleybaldames hebben bijna 11 maanden zonder bondscoach gezeten, want nadat we het OKT in Italië met de toenmalige bondscoach Caprara verloren in Apeldoorn in januari van dit jaar, besloten de Nevobo en de Italiaan niet met elkaar verder te gaan. Vervolgens was er vanwege de COVID19 pandemie geen VNL of andere grote toernooien, zoals de Olympische Spelen en was de noodzaak er niet of nauwelijks om snel een nieuwe bondscoach aan te stellen. Juist omdat de druk er veel minder was, kon de bond goed om zich heen kijken en werd overeenstemming bereikt met de oud bondscoach Avital Selinger. Selinger was sowieso al sinds seizoen 2019/20 de hoofdcoach van het Talentteam Papendal en dus al in dienst van de Nevobo en met het oog op het WK, dat over anderhalf jaar wordt gespeeld, is het niet geheel onhandig om Selinger voor zowel de “oude garde” als het “aanstormend talent” te hebben staan. Avital zal beide functies gaan combineren.

Avital Selinger kan leunen op twee assistent-coaches: ex-international Francien Huurman (tevens de huidige assistent trainer/coach Talentteam Papendal) en Erik Reitsma (interim hoofdtrainer/coach van de klassementsleider in de Duitse Bundesliga Allianz MTV Stuttgart). Rianne Verhoek blijft actief als videoscout. Meer stafleden worden in een later stadium bekend gemaakt.

Nevobo Technisch directeur Joop Alberda is duidelijk enthousiast over Avital Selinger:

“Sinds augustus 2019 heb ik Avital aan het werk gezien met onze talenten op Papendal. Hij functioneert daar uitstekend en staat iedere dag met veel energie in de zaal. Avital beschikt over zeer veel ervaring en is de ideale trainer/coach om dit team naar het WK 2022 in eigen land te loodsen. Daarnaast hebben we met ‘Project 2022’ een ambitieus programma ontwikkeld dat ook in het clubseizoen doorloopt. Het is een groot voordeel dat Avital twaalf maanden per jaar beschikbaar is om dit programma te begeleiden. We zijn op zoek gegaan naar een hoofdcoach met internationale kennis en ervaring, die ook bekend is met de aankomende talenten in Nederland. Daarnaast hadden we een sterke voorkeur voor een Nederlandse coach. Avital voldoet aan al deze eisen. Tevens willen we jonge ambitieuze coaches in Nederland begeleiden en ondersteunen, en ook daarin wordt hij een belangrijke schakel. Met Francien, die maar liefst 422 interlands speelde, halen we ongelooflijk veel ervaring bij het team. Een vrouw in de coachstaf was voor ons ook essentieel.”

Selinger vertelde in de personferentie het volgende:

“Wat mij betreft is het mogen coachen van je eigen nationale team het hoogst haalbare in onze sport. Dat ik ben benaderd om bondscoach te worden vind ik dan ook een grote eer. Het Nederlands team heeft vanaf 2015 ongelooflijk goed gepresteerd en heeft zich ontwikkeld tot een van de beste teams ter wereld. We beschikken over een geweldige groep speelsters, met veel van hen heb ik gewerkt in mijn eerste periode als bondscoach. Ook staat er een groep jonge meiden klaar om de kans te krijgen. Het is een uitdagende periode, en ik neem graag de verantwoordelijkheid op mij om dit team te leiden richting het WK in eigen land. Ik kan in deze constructie twaalf maanden per jaar bondscoach zijn, en dat past in mijn visie om de continuïteit te waarborgen. In de zomer zal ik vooral bezig zijn met het heden, en in de winter met de toekomst.” Verder vertelt hij dat we zeker in de top-5 moeten staan en dat de dip waarin het team nu zit tijdelijk is en ook moet zijn. Het nationale team moet zich weer verbeteren, maar niet per se verjongen om weer aansluiting te vinden met de top en als ze dan gedurende het jaar iets minder presteren, dan is dat zo, maar waar het om gaat is hoe de volleybaldames mondiaal op de lijst terecht komen. Het behalen van de A-status is belangrijk. Het gaat erom een zo sterk mogelijk team te krijgen wat de strijd met de top weer goed aan kan.

Selinger laat zich (bijna emotioneel) uit over het WK Volleybal Vrouwen wat in 2022 in Nederland en Polen zal worden gehouden:

“Het WK Volleybal is megagroot en het is uniek dat we in ons leven mogen meemaken dat dit evenement in Nederland wordt georganiseerd. Hier moeten we inspiratie uit putten en heel erg van genieten. Wij volleyballers zijn in Nederland altijd pioniers geweest, zowel binnen als buiten het veld. Het binnenhalen van dit WK, voor het eerst in de geschiedenis, is daar opnieuw een voorbeeld van.”

Maret Grothues, de huidige aanvoerster van het team zegt namens de spelersraad nog het volgende:

“Avital is een trainer van wereldniveau en een ontzettend goede opleider. Hij maakt speelsters individueel beter en is technisch zeer sterk. We kijken er naar uit om samen met hem aan de slag te gaan richting het WK 2022 in eigen land.”

 

Wie is de trainer/coach Avital Selinger?

Bondscoach Oranje vrouwen + mannen Israël

Tussen 2004 en 2011 was Avital bondscoach van de Nederlandse Volleybaldames. Dat leverde goud op in de World Grand Prix in 2007 en zilver op het EK van 2009.

Vanaf seizoen 2005-2006 speelden de meeste Volleybaldames met Avital als trainer bij DELA Martinus mee in de Nederlandse eredivisie.

Selinger was destijds ook bondscoach van het mannenteam van Israël.

Als clubcoach was de Israëlisch-Nederlandse Avital Selinger verantwoordelijk voor grote successen. Tien landstitels in verschillende competities, maar ook vele nationale bekers en Supercups vielen ten prooi aan zijn kennis aan kunde als coach.

Met de Spaanse club Tenerife won Selinger in 2004 de Champions League en in 2013 behaalde hij met het Russische Krasnodar het goud in de Challenge Cup (Europacup III). Tevens behaalde hij een gouden medaille in het Aziatisch clubkampioenschap (met de club Hisamitsu Springs) en brons op het WK voor clubteams (met de club Volero Zurich). Selinger heeft over de hele wereld gewerkt en naast Nederland was hij ook te vinden in Japan, Spanje, Rusland, Zwitserland en Frankrijk.

Zijn clubkast bevat deze prijzen:

10 x Landstitel
8 x Nationale beker
6 x Supercup
1 x Aziatisch clubkampioen (Hisamitsu Springs – 2002)
1 x Champions League goud (Tenerife – 2004)
1 x Challenge Cup goud (Dinamo Krasnodar – 2013)
1 x Bronzen medaille Wereldkampioenschap voor clubteams (Volero Zurich – 2015)

Behaalde prijzen nationaal vrouwenteam:

1 x World Grand Prix goud (Nederland – 2007)
1 x Europees Kampioenschap zilver (Nederland – 2009)

 

Bron: Nevobo
Foto’s: Volleyinfo

3 Replies to “Nieuwe bondscoach voor de volleybaldames”

  1. Hopelijk gaat hij verjongen, andere aanvoerster 😉 , en over op lengte En blok . En BMI . Heel veel succes want België , Rusland Polen Italië en Turkije gaan maar door in deze landen gaat niemand 1/2 jaar niets doen . Ja Ja een Elena Pietrini maar deze is ook alweer terug

    1. Als Avital vindt dat het doel het WK van ’22 is en hij daar met het sterkst mogelijke team kan staan in de vorm van een x-aantal routiniers, dan is dat zo. Verjonging op zichzelf kan het doel nooit zijn, het is een middel, een investering voor een toekomst. Jamie deed dat trouwens ook. Die had een “selectie” van >20 speelsters, die hij allemaal naar een hoger niveau wilde tillen. Food for thought indeed 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *