VNL wijzigingen: er mogen toch spelers worden gewisseld

In eerste instantie werd gezegd dat de VNL een grote één maand durende bubble zou zijn, waarin alleen mensen die bubble zouden mogen verlaten, maar niemand erin mocht komen. Nu is er toch een uitzondering op die regel gekomen, want de teams zullen op één moment een maximaal aantal van zes spelers of speelsters mogen wisselen. En dat is iets wat de Volleybaldames aangaat, want zou iedereen op de longlist van Avital Selinger aan bod willen komen, dan moet er dus gewisseld kunnen worden. Nu zal niet iedereen aan bod kunnen komen, maar theoretisch kunnen er toch 6 speelsters worden gewisseld, mocht dat nodig zijn.

Onder de Volleyball Nations League speelt zich de Challenger Cup af en daaronder weer de European Golden League . In deze Golden League doet ons Nationaal Heren Volleybalteam mee. Komende zomer zouden teams zich kunnen plaatsen voor de Volleyball Challenger Cup. Tijdens dit toernooi krijgt de winnaar een ticket voor de Volley Nations League van het jaar erop. In 2019 won Slovenië bij de mannen en Canada bij de vrouwen het ticket naar de VNL, maar deze zomer is dat vanwege de pandemie niet mogelijk, net als vorig jaar trouwens.

Het officiële bericht van de FIVB: “Met de toestemming van de FIVB Board of Administration en in overeenkomst met de organiserende landen, Kroatië bij de vrouwen en Portugal bij de mannen, heeft de FIVB bekendgemaakt dat de Volleyball Challenger Cup wordt gecanceld vanwege de voortdurende pandemie en de invloed daarvan op het internationaal reizen. Dit betekent dat alles wordt ‘bevroren’ en er dus geen teams via de Challenger Cup kunnen promoveren, net als dat er geen teams uit de Volleyball Nations League zullen degraderen. Dat betekent dat de Volley Nations League van 2022 hetzelfde deelnemersveld zal hebben als de editie van 2021.”

Zoals eerder aangekondigd zou de 2021-editie van de Volleyball Nations League in Rimini, Italië worden gehouden. Het toernooi zou tot aan de finales ruim vier weken lang in een afgesloten bubble plaatsvinden, maar de FIVB heeft voor de wissel-regel beslist. De deelnemende teams mogen op één moment (op 9 juni voor de dames en 12 juni voor de heren) een maximum van 6 spelers of speelsters wisselen. De enige eis is wel dat deze ‘wissel’ twee weken voor aanvang van het toernooi al aangevraagd moet worden. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen moet er aan een streng protocol voldaan worden, waaronder minstens één quarantaine en in totaal vier tests (vóór en na aankomst in Rimini). Bondscoach Avital Selinger kan hier dus eventueel gebruik van maken. En gezien het feit dat niemand degradeert uit de VNL zou hij er dus voor kunnen kiezen om meerdere speelsters op het hoogste niveau te testen.

Bron: FIVB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d