Oranje pakt eerste winst tegen België tijdens “bubble” VNL

De Volleybaldames zijn vandaag de VNL gestart met een mooie 3-0 overwinning op onze zuiderburen België.  Oranje liet zien dat ze een echt team waren en lieten weinig ruimte voor fouten. De Belgen kwamen in de eindfasen van elke set steeds een punt of zes tekort: 25-21, 25-19, 25-18.

Op 9 en 19 mei speelden beide landenteams nog oefenpotjes tegen elkaar en voor beide teams was het uitproberen van nieuw talent. Dat Oranje zou winnen was van tevoren helemaal niet zeker, want de laatste keer dat ze tegen elkaar speelden, was tijdens het eerste OKT in Italië in augustus 2019. In de laatste VNL tegen België verliep het heel anders en won België met 2-3 toen Nederland een 2-0 voorsprong uit handen gaf. Ook toen stond Oranje met een heel jong team te spelen, maar het was na de wedstrijd van vandaag wel duidelijk dat de “jonkies” zich goed verbeterd hadden t.o.v. twee jaar geleden.

Vanwege het “bubble concept” mag elk team wel 18 spelers meenemen naar Rimini, maar omdat er maximaal 14 op het wedstrijdformulier ingeschreven mogen staan, zaten er vandaag vier speelsters op de tribune: Juliët Lohuis, Hester Jasper, Celeste Plak en Annick Meijers. Bij de Yellow Tigers ontbrak Kaja Grobelna, omdat ze van Gert van den Broek verplicht rust kreeg. Het Belgische team leunde op Britt Herbots en was niet in staat om overwicht te krijgen op de Nederlanders.

Bondscoach Avital Selinger begon de wedstrijd met hetzelfde zevental als op 19 mei en de 17-jarige Elles Dambrink debuteerde daardoor in het grote Oranje.  Er werd zelfs gegrapt dat ze nog geen auto mocht besturen, maar wel België afblokte! En verschil maken deed ze!! Elles en Nika bezorgden Nederland een voorsprong. België kwam af en toe dichterbij door een goede blokkering of wat servicedruk en na 23-21 werd er door België een challenge aangevraagd vanwege een vermeede netfout van Britt Bongaerts, maar dat bleek gelukkig een eigen netfout van België te zijn en kwam Nederland op setpoint. Aanvoerster “beukerij” Buijs bezorgde Nederland de eerste setwinst.

In de tweede set bleef Oranje gesmeerd spelen en dankzij Nika Daalderop en  Eline “timmer timmer” Timmerman kwam Nederland weer snel op voorsprong. Elles Dambrink bezorgde met een mooi block het setpoint, dat overigens pas in de derde poging door Indy Baijens werd verzilverd. De matchpoint werd verzilverd door België doordat ze een bal uitgesloegen.

Elles Dambrink was de topscoorder bij Nederland met maar liefst 13 punten,. Anne Buijs behaalde 12 punten en Nika Daalderop, Indy Baijens en Eline Timmerman behaalden ieder nog 10 punten.

Anne Buijs reageerde als volgt: “Het is heel lang geleden dat we voor het laatst samen speelden. We zijn heel blij dat we het toernooi op deze manier konden starten. Dat is belangrijk voor onze jonge meiden, om op die manier het vertrouwen te krijgen. We moeten er nog een beetje aan wennen, maar we hebben een flexibele mindset. Go with the flow, tot nu toe gaan we er goed mee om. Ik ben dankbaar dat het toernooi hier georganiseerd wordt en trots dat ik Nederland mag representeren. Ik hoop dat we veel kunnen ‘shinen’ de komende weken. We willen positieve energie uitstralen, mensen laten lachen en goed volleybal laten zien. Het is een nieuwe ervaring voor veel van de meiden, maar we kunnen elke dag groeien.”

Morgen speelt Oranje de tweede wedstrijd en wel tegen Duitsland om 10:00. Via Ziggo Sport is ook deze wedstrijd live te volgen. Als je meer dan alleen onze eigen Volleybaldames wilt zien, dan kun je alle wedstrijden kijken via volleyballworld.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d