Oranje behaalt vijfde plaats in Montreux

De volleybaldames hebben in de Montreux Volley Masters hun laatste wedstrijd gewonnen en zijn daarmee op de vijfde plaats geëindigd. Tegenstander Thailand werd met 3-1 verslagen. Celeste Plak en Marrit Jasper waren, beide met 17 punten, de topscorers van Jamie Morrison.

In de eerste set was het eerst een beetje aftasten hoe de vrouwen uit Thailand zouden spelen. Oosterse teams hebben namelijk de reputatie om een heel erg snel spel neer te zetten met vooral veel afwisseling, wat voor westerse landen soms moeilijk te volgen is. En dan is een gemiddeld team ook nog eens 10 cm kleiner dan een team als Oranje, dus vooral het blokkeren vereist daarmee een iets andere timing. Een groot deel van deze eerste set had Thailand een paar puntjes voorsprong, maar bij 17-17 was het gat gedicht. Femke Stoltenborg sloeg een gat en Celeste Plak maakte met een killblock de eerste set af: 25-22.

Jamie Morrison keek tevreden naar het spelletje in de tweede set en zei: “I love the way we are playing them”. Het ging goed met Oranje! Oranje serveerde uitstekend en met een mooie voorsprong werd ook de tweede set binnengehaald: 25-18.

De dames hadden de smaak goed te pakken en bij een eerste technische timeout bij een stand van 8-3 leek de concentratie was weggeëbd te zijn. De Thaise dames kwamen terug tot 10-10. Beide teams gingen redelijk gelijk op en met punten van Jasper, Polder, Plak en Stoltenborg op rij zat Oranje op een 18-15 voorsprong. Dat bleek echter onvoldoende, want een paar slechte passes en mislukte aanvallen in het Thaise block maakte dat Thailand deze set op haar naam kon schrijven: 22-25.

De vierde set begon met een geweldige servicereeks en Nicole Koolhaas blockte ook een paar puntjes: 7-0. Met Koolhaas aan de service kon Marrit Jasper nog eens vijf punten slaan en het gat was 10 punten geworden: 15-5. De moeizame derde set werd al snel vergeten en de vierde set was wat we eigenlijk deze week zo graag hadden willen zien: De voorsprong werd nog meer uitgebouwd. Nicole Oude Luttikhuis, Jeanine Stoeten en Dagmar Boom werden uiteindelijk ook nog wat speelminuten gegund en de set werd afgesloten met 25-8. Een mooie 3-1 overwinning tot resultaat.

Nederland eindigt in Montreux na helaas twee nederlagen in vijf sets tegen China en Argentinië en twee 3-1 zeges op Zwitserland en Thailand uiteindelijk op de vijfde plaats. De jonge formatie van Morrison weet nu waar het aan moet werken richting de World Grand Prix, waar ook de meer ervaren krachten zich weer bij de ploeg zullen voegen. Op 7, 8 en 9 juli speelt Oranje haar eerste weekend in de World Grand Prix, waar ze vorig jaar als derde eindigden, in Apeldoorn tegen de Dominicaanse Republiek, Thailand en Japan. Voor kaarten klik hier: www.worldgrandprix.nl.