Volleybaldames beginnen de VNL goed met winst tegen Thailand

De dames van Oranje zijn de Volleyball Nations League goed begonnen. Tegen Thailand werd wel een flinke tegenstand verwacht en die kwam er ook, maar het mocht de Aziatische dames niks baten, want Oranje won de wedstrijd met 0-3 (20-25, 24-26 en 13-25). Nika Daalderop is aanwezig, maar is nog herstellende van een blessure. Ze zal na deze week mee doorreizen naar Japan en profiteert nu vooral van de artsen en fysiotherapeuten van het team en zal waarschijnlijk volgende week weer kunnen meespelen. Lonneke Slöetjes is ook aanwezig, maar speelde afgelopen weekend nog een finale in Turkije en is dus wat rust gegund. Robin de Kruijf is voorlopig nog uit de running na een knieblessure.

Jamie Morrison begon de wedstrijd met Laura Dijkema, diagonaal Celeste Plak, Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues, Yvon Beliën, Nicole Koolhaas en Kirsten “Knippie” Knip. Het kleine Thaise team is een taaie ploeg die zich uitstekend kan verdedigen en heel tactisch kan spelen. We vinden in het begin set 1 dan ook moeilijk de gaten van het Thaise team. Anne Buijs maakt een verschil van vier punten (12-16), waarna de set uiteindelijk met 20-25 gewonnen wordt.

De tweede set ging weer hard tegen hard en Thailand kon Nederland goed bijhouden. Oranje is nog niet helemaal in haar goede ritme en mede daarom konden de kleine, snelle Thaisen het vuur aan de schenen leggen bij de vollebaldames. Bij 17-20 krijgt Celeste “power” Plak de bal zo goed aangespeeld dat ze die zo loeihard tegen het hoofd slaat van de 22-jarige Ajcharaporn, een van de sterkste speelsters van Thailand, dat die toch even eruit gewisseld moet worden. Tot 20-20 gaat het vervolgens gelijk op en dan lijkt het tij gekeerd te zijn en kom Nederland op 24-20, maar Thailand weet van geen ophouden en knokt zich terug naar 24-24. Tenslotte maakt een smash van Celeste en een block van Yvon er 24-26 van en Oranje staat voor met 0-2.

De derde set moet dan toch gaan bewijzen dat Oranje de betere ploeg is, want wij staan 8e op de wereldranglijst en Thailand op de 16e plaats. En inderdaad: de volleybaldames gaan lekker en komen al snel op 3-8 voorsprong. Hierdoor lijkt Thailand de concentratie iets kwijt te raken, waardoor onze aanvallen vrij eenvoudig tot punten leiden. Tenslotte komen ook Britt Bongaerts en Nicole Oude Luttikhuis nog binnen de lijnen voor Laura Dijkema en Celeste Plak en Britt laat zien waarom haar services zo moeilijk zijn: ze scoort meteen twee aces. Nicole Oude Luttikhuis blockt het 24 punt en maakt tenslotte het winnende punt.

China leidt momenteel de VNL met 1744 punten en Nederland staat tweede met 1333 punten. Duitsland doet het momenteel ook goed en wint met 3-1 van favoriet Brazilië! en België wint met 3-0 van Korea en staat daarmee vierde. De volledige ranglijst kun je hier vinden.

Op woensdag 16 mei treedt Nederland aan tegen Argentinië en om 13:30 Nederlandse tijd is dit live te zien via Ziggo Sport en via sommige livestreams.

Bron: Nevobo
Bron: www.volleyballnationsleague.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *