Nederland klopt Polen met 3-0

Gisteravond vond de eerste thuiswedstrijd plaats van de volleybaldames in Apeldoorn.  Polen was een klein hobbeltje op de weg naar de dagoverwinning, maar niets was minder waar toen bleek dat de er nog hard geknokt moets worden voor de tweede en vooral de derde set. Oranje won uiteindelijk met 3-0 (25-22, 25-22 en 27-25).

Jamie had deze keer Femke Stoltenborg als spelverdeelster opgesteld Verder stuurde hij Plak, Balkestein-Grothues, Beliën, Koolhaas, Sloetjes en Knip het veld in. Nederland begon de wedstrijd uitstekend en kwam al snel op een 5-1 voorsprong. Yvon Beliën scoorde veel en droeg flink bij aan de voorsprong. Het was een mooie wedstrijd om te zien en dat is wat vrouwenvolleybal zo mooi maakt: de langere rally’s en het technisch mooie spel. Als Marrit Jasper achterin voor Plak invalt komt Oranje op 20-14. Echter zo goed en voortvarend als het tot dan ging, zoveel fouten slopen er toen opeens in. Polen komt nog terug tot 24-22, maar een voetfout van Polen maakt het vervolgens af. Nederland wint de eerste set met 25-22.

De tweede set lijkt een kopie van de eerste set, maar Polen blijft deze keer beter bij en heeft bij de tweede TT zelfs een kleine voorsprong van twee punten. Marrit serveert vervolgens de achterstand weg en er ontstaant weer een voorsprong van 20-19. Een killblock van Beliën maakt er dan 23-21 van en zorgt daarmee voor het beslissende gaatje. Bij 24-22 is het Marit Balkestein-Grothues die het winnende punt binnenslaat en Nederland op 2-0 zet.

En nu moet Nederland het afmaken: Al snel staan de volleybaldames op een fikse voorsprong met 16-9, maar dan komt Polen sterk terug. Vooral de nummer 17, Malwina Smarzek, is de Lonneke Slöetjes van het oosten en dat houdt in dat ze ontzettend sterk is en dat haar aanvallen bijna niet te houden zijn. Polen komt zelfs terug tot 20-16, maar bij 23-23 wordt het toch wel spannend allemaal. Nederland krijgt twee matchpoints en Polen werkt die vakkundig weg. Nicole Koolhaas (die een ontzettend goede VNL meemaakt) zet Oranje vervolgens op het derde matchpoint, dat netjes via Slöetjes afgemaakt wordt (27-25). Lonneke Sloetjes werd uiteindelijk topscoorster met 16 punten, Yvon Beliën scoorde in totaal 14 keer.

Vanmiddag speelt Nederland om 19:30 tegen Zuid-Korea, die dinsdag 29-5 in vier sets nog verloor van Brazilië.

Bron: volleyballnationsleague.nl