Oranje poulewinnaar na spannende vijfsetter tegen Rusland

De volleybaldames trokken ook op dag drie van de Rabobank Super Series aan het langste eind. Met een spannende 3-2 overwinning was Oranje in Hoogeveen te sterk voor Rusland.

Zaterdag worden in Eindhoven de halve finales gespeeld: Eerst Italië – Rusland en dan Nederland – Turkije. Zondag volgen dan de kleine finale en de (echte) finale.

Morrison had vandaag Britt Bongaerts (sv), Lonneke Sloetjes (dia), Celeste Plak (p/l), Anne Buijs (p/l), Nicole Koolhaas (mid), Juliet Lohuis (mid) en Kirsten Knip (libero) gekozen voor de basisopstelling.

Waar Rusland niet echt kon overtuigen in de laatste anderhalf jaar, was nu Oranje in de eerste set niet opgewassen tegen de 19-voudig Europees kampioen. Rusland was Nederland een flinke maat te groot en won met 25-16.

In set twee kwam Nederland gelukkig terug in haar ritme. Juliët Lohuis zette goed serverend “haar” team terug op het juiste spoor en via 16-15 kwam Oranje op 23-20 dankzij een mooie ace van de Roermondse Britt Bongaerts en een killblock van de Varsseveldse Lonneke Slöetjes en even later pakten de volleybaldames met 25-22 de tweede set: 1-1 in sets.

In set drie nam Oranje het initiatief. Een beetje moeizaam ging het wel, want bij de tweede technische timeout leidden wij met slechts een puntje: 16-15. Nicole Koolhaas maakt een heel fijn seizoen door en zij serveerde de stand naar 21-15. En dat was voorsprong genoeg. Celeste maakte het winnende punt met een ace: 25-18 en 2-1 in sets.

De vierde set moest gewoon de beslissing geven en Oranje kwam dan ook netjes van een 2-7 achterstand terug tot een 9-8 voorsprong. Maar Rusland vocht gard terug en kon deze vierde set uiteindelijk toch naar zich toe trekken: 25-21 en 2-2 in sets.

De vijfde set ging redelijk gelijk op. Juliët was sterk, Nicole Koolhaas slim en Celeste en Lonneke snel en hard. Het ging de Russen allemaal iets te snel en via 9-9 spoedde Nederland zich naar 13-10. Dankzij een sterke Lohuis aan het net pakte Nederland de vijfde set met 15-12 en daarmee de wedstrijd met 3-2 (16-25, 25-22, 25-18, 21-25, 15-12).

Op vrijdag verplaatsen de vier teams zich van Hoogeveen naar Eindhoven, waar op zaterdag de halve finales op het programma staan. Bekijk het speelschema voor aankomend weekend in Eindhoven hieronder.