Oranje verslaat Japan in spannende vijfsetter

De tweede wedstrijd in het WK, waar de volleybaldames tegen gastland Japan moesten spelen, was een spannende vijfsetter die op het scherpst van de snede werd gespeeld. Beide teams gingen hard tegen hard, maar het was uiteindelijk Nederland die met 13-15 de winst pakte en de wedstrijd met 2-3 won. Hiermee is Nederland het enige ongeslagen in de poule en staat daarmee aan de leiding. De setstanden waren 25 – 27, 25 – 16, 26 – 28, 25 – 19 en 13 – 15.

Morrison begon de wedstrijd met dezelfde basisopstelling als gisteren tegen Duitsland: Laura Dijkema (sv), Lonneke Slöetjes (dia), Maret Balkestein-Grothues (p/l), Anne Buijs (p/l), Yvon Beliën (mid), Nicole Koolhaas (mid) en Kirsten Knip (libero). Maar de eerste set tegen het geweldig goed verdedigende Japan verliep niet soepel. Al snel stond het 7-3 voor Japan en Nederland had moeite om bij te komen. Bij 14-8 kwam een ommekeer in het Nederlandse spel en onze dames kregen het snelle en slimme Japanse spel onder controle. Bij 22-22 waren beide teams op stoom en was het een gelijkwaardig gevecht. Lonneke Slöetjes maakte er met haar service een setpoint van (23-24), maar het verzilveren daarvan duurde wat langer dan verwacht. Uiteindelijk maakte Yvon Beliën een ace en won Oranje de eerste set met 25-27.

En dan heb je bepaalde verwachtingen voor de tweede set: beide teams goed op stoom en op elkaar ingespeeld, maar niets is minder waar als Japan via 8-4 zelfs uitliep naar 17-8. Alsof Japan een heel nieuwe strategie had ingezet en Nederland weer achter de feiten aan liep! Britt Bongaerts kwam voor Laura Dijkema erin en Celeste Plak voor Anne Buijs, maar de achterstand was niet te dichten. Via 20-10 en 24-14 leek de race gelopen en moest Nederland haar meerdere erkennen in Japan. De tweede set ging met een overtuigende 25-16 naar Japan.

De derde set begon Morrison met Britt Bongaerts en Juliët Lohuis in de opstelling en het ging meteen al een stuk beter. We liepen meteen al in het begin 3 punten uit naar 2-5 en die voorsprong wisten we nog enige tijd vast te houden, maar bij de tweede technische time-out was Japan tot op 2 punten genaderd: 14-16. Japan speelde heel slim en profiteerde optimaal van het Nederlandse blok. Via 18-17 en 23-21 kwam Japan gevaarlijk dicht bij de setwinst, maar een heel mooi block van Yvon gevolgd door een aanvalsfout van Japan bracht beide teams weer op gelijke hoogte. Na de dubbele wissel met Laura Dijkema en Celeste Plak wist Oranje er uiteindelijk 26-28 van te maken en de derde set te winnen . De stand is nu 1-2 voor Nederland.

In de vierde set stuift Japan van Nederland weg en al heel snel staat het gastland op een comfortabele voorsprong met 13-6. Nederland leek de weg volledig kwijt en Jamie Morrison wisselde Celeste Plak en Laura Dijkema erin. Met Anne Buijs en Celeste Plak als aanvalsters probeerde Nederland dichterbij te komen, maar Japan behield een fikse voorsprong en komt via 24-18 op setpoint. We pikten nog één puntje, maar toen maakte Britt Bongaerts helaas een foutservice en de set ging naar Japan met 25-19. Zoals velen al hadden verwacht, werd het dus een vijfsetter.

In die vijfde set was het stuivertje wisselen. Beide teams gingen zo goed als gelijk aan elkaar op en bij de wissel van veld was het 7-8 voor Nederland. Door Anne Buijs en een goede blokkering aan onze kant pakte Nederland een gaatje van drie punten (9-12). En die voorsprong leek voldoende om de wedstrijd te pakken en we kwamen zelfs op matchpoint bij 9-14, maar Japan wist van geen ophouden en knokte zich terug naar 13-14. Het winnende punt werd gemaakt door Celeste Plak en Nederland won de vijfde set met 13-15.

Nederland is na het winnen van deze tweede wedstrijd daardoor koploper in de poule.

2 0 2 0 0 0 0 0 2 0 0 6 0.000 106 150 0.706

Morgenvroeg speelt Oranje tegen Kameroen om 9:10 te zien op Ziggo Sport kanaal 14.