BAM! Italië van het veld geveegd en nu naar de halve finale!

Het werd aangekondigd als een lastige wedstrijd en de dames zouden hun perfecte vorm nog niet hebben gevonden, maar alle kritiek van de afgelopen maanden mag van tafel: vandaag ging het van een leien dakje! Het doel van vandaag is gehaald en Nederland staat in de halve finale van het EK in Azerbeidzjan. Oranje won in de kwartfinale met maar liefst 0-3 van Italië. Daarmee komt het aantal overwinningen op Italië sinds 2015 op 7 van de 8 wedstrijden. Alleen op 27-5 jongstleden verloren de volleybaldames nog van Italië.

Jamie Morrison kon gelukkig weer Robin de Kruijf weer inzetten. De blessure aan haar enkel kostte even wat tijd om te genezen, maar vandaag was ze er weer helemaal bij. Ze begon zelfs gewoon weer in de basis, samen met Yvon Beliën. Als spelverdeelster was daar natuurlijk Laura Dijkema, met dia Lonneke Slöetjes, dan de passer/lopers Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs en als ballenvanger (libero) betrad Kirsten Knip het veld.

In de eerste set begonnen de volleybaldames sterk en met een 4-8 voorsprong gingen de dames de eerste technische time-out in. Aan de Italiaanse kant was Paola Egonu de sterke diagonaal, die a la Plak de ballen zo ontzettend hard kan slaan, dat we daar wel goed mee om moesten gaan. Italië miste duidelijk hun vaste spelverdeelster Ofelia Malinov, die geblesseerd was. Paola sloeg de ballen zeker enkele keren heel mooi, maar onze passers pikten ze even zo vaak goed op. Oranje straalde vertrouwen en kracht uit en de geoliede machine leek weer helemaal terug! Het was een genot om te zien hoe Dijkema en Stoltenborg gewaagde ballen toespeelden en hielpen zo Slöetjes en Buijs aan mooie set-ups om van te scoren. De eerste set ging met 17-25 naar Nederland.

De tweede set leek weer een oranje feestje te worden. Nederland liep verder en verder uit en bij 13-20 leefde Italië opeens een beetje op en kwam terug tot 20-23, maar dit dipje van Nederlandse kant bleek van korte duur en Anne en Robin maakte het vakkundig af en de set ging naar Nederland met 20-25.

Als je de derde set met een 0-2 voorsprong in gaat, dan gebeurt het soms dat je de aandacht wat verliest, maar vandaag was niets minder waar: het was wederom een feestje om te zien en de dames te zien stralen: Yvon blockte een paar keer ontzettend strak en Anne was lekker op dreef en scoorde punt na punt. Italië kreeg geen grip op het ritme van de wedstrijd en na een heel mooie schijnaanval/aanval op posities 3,5/4 was het uiteindelijk aanvoerder Balkestein-Grothues werd het matchpoint benut en de wedstrijd met 25-13 gewonnen.

De setstanden waren 17-25, 20-25, 13-25.

En dan te bedenken dat Italië zich als winnaar van haar poule rechtstreeks had geplaatst voor deze kwart finale, terwijl Nederland het via een omweg moest doen via de 1/8 finale. Hulde!

Topscorer van vandaag was diagonaal Lonneke Slöetjes met 20 punten, gevolgd door Anne Buijs met 17. Aan Italiaanse kant was het eigenlijk alleen Paola Egonu die een significant aantal punten maakte met 15 stuks.

Aanstaande zaterdag staat Oranje dus in de halve finale. Wie de tegenstander wordt is nog niet bekend, maar het wordt de winnaar van het duel Azerbeidzjan – Duitsland. Met Azerbeidzjan heeft Oranje nog een appeltje te schillen, want herinneren jullie je nog het anti-sportieve publiek tijdens het WKK in Azerbeidzjan, een paar maanden geleden? En de partijdig lijkende lijnrechters? Gelukkig is er zoiets als de (video)challenge en kunnen dubieuze beslissingen netjes worden teruggekeken. Laten we hopen dat het publiek zich gedraagt en de scheidsen onpartijdig blijken te zijn. De wedstrijd begint om 16:00 Nederlandse tijd en zodra een live stream bekend wordt gemaakt, publiceren we de link!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *