Nederland opent sterk tegen België op OKT in Catánia in Italië

Nederland is sterk begonnen aan het eerste OKT. Er zijn slechts twee kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Tokyo en Nederland is op haar sterkst van start gegaan in de hoop meteen tijdens het eerste toernooi het ticket te bemachtigen. Er werd gespeeld tegen België, een taaie tegenstander, zo bleek op de VNL, waar nog met 3-2 werd verloren. De ‘Yellow Tigers’ boden grote weerstand, maar konden niet voorkomen dat Oranje toch met een 0-3 zege op zak het weekend in gaat: 20-25, 15-25 en 22-25.

Jamie Morrison startte met Laura Dijkema (sv), Robin de Kruijf (mid), Yvon Beliën (mid), Lonneke Slöetjes (dia), Anne Buijs (p/l), Maret Balkestein-Grothues (p/l) en Myrthe Schoot (libero). Er was de afgelopen weken hard getraind aan eventueel warme omstandigheden in de hal op Sicilië, maar gelukkig bleek de airconditioning gewoon te werken. Neemt niet weg dat de volleybaldames hierdoor in een superconditie waren en erg gemotiveerd waren om elke mogelijke set gewoon te winnen. België liet zich echter niet zomaar passeren en pakte elke kans die ze kreeg en het ging dan ook gelijk op in de eerste set. Bij 14-11 lag er echter een kleine achterstand van Nederland ten opzichte van onze Zuiderburen, maar na de bekende dubbele wissel met Britt Bongaerts en Celeste Plak liep het spel weer wat soepeler en toen ook Nika Daalderop binnen de lijnen kwam, was het snel bekeken. Oranje draaide de wedstrijd om en rekende met 20-25 af met België.

De tweede set begon sterk nadat Yvon Beliën en Lonneke Slöetjes een mooie servicereeks lieten zien (3-8). Anne Buijs was goed in vorm en scoorde punt na punt en ook de “kleine” linkshandige Maret  Balkestein-Grothues scoorde er flink op los. Al snel was Nederland 6 punten los van België (8-14). En nadat Nika Daalderop in de plaats van Maret kwam en nadat ook Celeste en Britt hun dubbele wissel deden, was de set snel afgelopen. Mede dankzij een sterk spelende Robin de Kruijf was er geen doorkomen meer aan voor de Belgen en werd de set met overmacht gewonnen: 14-25.

Maar de pitbulls, zoals de volleybaldames onze buren graag noemen, lieten niet los en weer ging het gelijk op. De set bleek lastiger dan gedacht en beide teams gingen gelijk op. Bij 17-17 keek Nederland zelfs even tegen een kleine achterstand aan, maar ook nu zorgde de dubbele wissel weer voor een frisse wind en als snel was het 20-20. Een eindsprint van Lonneke en Yvon zorgde ervoor dat Nederland de set (22-25) en dus de wedstrijd won.

Topscorers waren Lonneke Slöetjes (16 punten) en Anne Buijs (10 punten) en verdedigend was Myrthe Schoot erg sterk vandaag. Morgen speelt Nederland de tweede wedstrijd in dit OKT tegen Kenia gespeeld. Om 18:00 begint de wedstrijd en deze is live te volgen op Ziggo Sport.