Oranje verrast met 3-1 winst op Rusland

De Volleybaldames hebben week 1 van de Volleyball Nations League met een mooie 3-1 overwinning op Rusland afgesloten. Het grote Rusland was vandaag niet opgewassen tegen het overheersende Nederland. Spelverdeelster Britt Bongaerts wist alle aanvalsters meer dan tien punten te bezorgen met meesterlijk goede setups. Na de toch wat moeilijke “burenruzie” tegen Duitsland gisteren, was het vandaag een heel stuk makkelijker en was het een spektakel van tevreden en lachende gezichten van onze speelsters.

En alweer begon bondscoach Avital Selinger met de volgende speelsters: Britt Bongaerts (sv), Elles Dambrink (dia), Indy Baijens (mid), Eline Timmerman (mid), Nika Daalderop (p/l), Anne Buijs (p/l) en Myrthe Schoot (libero). Deze keer vielen Laura de Zwart, Demi Korevaar en Marrit Jasper kort in, maar het overgrote deel van de viersetter werd gespeeld met deze basisspeelsters.

De eerste set ging meteen al goed van start met een mooie lange rally en Rusland kon gewoonweg onze dames niet bijhouden. Vooral Indy Baijens en Elles Dambrink verrichtten goed werk. Nederland hield de druk er goed op en zelfs Nataliya Goncharova en topscorer Tatyana Kosheleva konden geen potten breken. Nederland speelde slim en het was mooi om te zien dat Oranje echt een team was. Foutjes werden netjes opgelost en zelfs als Nederland al fouten maakte, dan waren ze nog slim genoeg om te scoren. Oranje won set 1 met 25-14.

Rusland werd er helemaal nerveus van en in set twee wisselde de Russische bondscoach Sergio Busato zijn hele team. Maar zelfs met vers bloed in het veld was de Russische beer niet opgewassen tegen het aanvallend spel van Nederland. Spelverdeelster Britt Bongaerts was goed op dreef en zorgde er wel voor dat alle aanvalsters goede ballen kregen. In “the big points” kwam Rusland nog op twee punten achterstand, maar dat was het dan ook wel. Elles Dambrink maakte de set uit met een pipe: 25-22.

En toch was de teamwissel van Rusland blijkbaar een stap in de goede richting voor Rusland, want de vervangster van Goncharova, Kseniia Smirnova en de piepjonge, 17-jarige Arina Fedorovtseva konden meer druk uitoefen op Nederland en kon Rusland deze set winnen met 23-25.

Arina Fedorovtseva #5

Maar de weg die Rusland in set vier was ingeslagen, liep dood en Oranje liep toch alweer snel een paar puntjes uit. Bij de eerste technische timeout was de stand al 8-5. Rusland speelde een beetje chaotisch en en werden zelfs ballen niet eens verdedigd wegens communicatie misverstanden. Nederland kende geen genade en denderde door. Anne Buijs was de hele wedstrijd al lekker op dreef en maakte zowel het 20e als 21e punt. Dat Britt Bongaerts kan serveren, dat weten we wel en ze maakte haar derde ace en zette Nederland daarmee op 22-13. Nog drie punten en Nederland zou Rusland hebben verslagen. Rusland gaf niet op en kwam zelfs terug naar 24-20, maar Nika blokkeerde netjes een aanval van de Russinnen en pakte daarmee het laatste puntje binnen.

Nederland wint van Rusland met 3-1 (25-14, 25-22, 23-25, 25-20).

In de ranglijsten staat Britt bovenaan als beste spelverdeelster en bij de aanvalsters deden onze dames het ook goed:

  • Nika Daalderop: 13
  • Elles Dambrink: 12
  • Anne Buijs: 12
  • Indy Baijens: 11
  • Eline Timmerman: 10

Verder waren er elf blokpunten en Indy Baijens was de dader van vier daarvan en daarmee de beste blokkeerder.

Nu krijgt Nederland 3 dagen rust als de mannen aantreden t/m zondag. Maandag start Nederland de dag tegen Thailand om 10:00. Dinsdag 1 juni zij de Verenigde Staten de tegenstander om 18:00 en woensdag treden de dames om 19:30 aan tegen Servië.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *